Варените зеленчуци били по-полезни от суровите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Винаги сме знаели, че най-добрият вариант да консумираме зеленчуците е да си ги хапваме пресни и сурови. Така организмът ни ще може да усвои оптимално количество от полезните витамини и минерали в тях. Е, да, ама не!

Според най-новите изследвания топлинната обработка повишава нивата на антиоксидантите в зеленчуците. А те са страшно важни за организма, защото го предпазват от вредното въздействие на свободните радикали, които увреждат клетките в тялото. Освен това антиоксидантите ни защитават и от много заболявания.

Оказва се, че морковите, спанакът, гъбите, аспержите, зелето и чушките доставят на организма по-голяма доза от полезни вещества, ако са сготвени!

Защо е така ли? Ами топлинната обработка разрушава клетъчните стени на зеленчуците и това позволява на антиоксидантите и витамините да се абсорбират по-лесно от организма.

Само не си мислете, че сега ви е паднало да наблягате на пърженото! Приготвянето на пара и варенето са най-добрите варианти, за да извлечете максимален здравословен ефект от зеленчуците. 


 

Коментари към "Варените зеленчуци били по-полезни от суровите ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg