Вижте езика си и разберете от какво сте болни

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Върху повърхността на езика са проектирани всички органи в човешкото тяло и е възможно болестите да бъдат открити още преди да са се появили първите симптоми, които сигнализират даден здравословен проблем.

Върхът на езика издава състоянието на белите дробове и сърцето, средната му част състоянието на стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб и далака, а коренът (страничните части) състоянието на червата и бъбреците.

По линията, която разделя езика на две половини се познава състоянието на гръбначния стълб.

Много фактори като например цвета, вкуса, както и температурата на храната, които приемате, лекарствата, които пиете, оказват влияние върху външния вид на езика.

Принципно здравият човек има бледорозов език, без налепи и с равна грапава повърхност, покрита с фини зрънца. През зимата и пролетта те са леко жълтеникави или белезникави, а  през лятото и есента те са червеникави.

Налеп на езика означава, че нещо в организма не функционира добре.

Ако налепът е по-тънък, то заболяването е в начален стадий, но ако е по-дебел, заболяването вероятно вече е хронично. Колкото по-светъл и тънък става налепът, толкова повече се подобрява здравословното ви състояние.

Налепът в основата на езика сигнализира за проблемите в червата и бъбреците, а кафяв налеп в края на езика, симетричен на разделящата линия, за двустранна пневмония.

Белият налеп по краищата и първата третина на езика насочват към белите дробове, а ако е по краищата и задната третика – към бъбреците. Ако целият ви език е покрит с бял слой е възможно да страдате от дисбактериоза и стоматит.

За сигурен хроничен бронхит говори пенообразният налеп по краищата и първата третина на езика.

При жълтеникав цвят на езика се счита, че имате проблеми с храносмилането или черния дроб.

Видимо плътно бяло покритие подсказва натравяне на организма или запек. При кафеникав цвят се касае за увредени бели дробове, стомах или черва, а  тъмносивият и тъмнокафявият предупреждават за нарушени функции на стомашно-чревния тракт или, че организмът е обезводнен.

Ако е по-блед от нормалното, това означава, че сте изтощени и ви е нужна почивка, а червенината показва, че функциите на белите дробове и сърцето са увредени, може да става въпрос и за инфекциозна болест.

Гладък и блестящ език подсказва анемия, а виолетов цвят, че белите ви дробове не функционират добре или да имате проблем с кръвта.

При син език обърнете внимание на сърдечносъдовата система, бъбреците и белите дробове, а ако е тъмносин особено се налага постоянно лекарско наблюдение.

Ако линията по средата на езика е изкривена в края, вероятно страдате от шийна остеохондроза.

Извивка в средата говори за изкривяване на гръдната част на гръбначния стълб, а чупка в основата за поясно-кръстна остеохондроза.

Ако откривате отпечатъци от зъби на езика си, но не такива от случайно прехапване, вероятно става дума за проблеми с храносмилането.

Зачервеният връх на езика говори за проблеми със сърцето.


 

Коментари към "Вижте езика си и разберете от какво сте болни":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg