Консумирането на гъби повече от два пъти седмично може да предотврати проблеми с паметта и говора при хората над 60 години, твърди проучване от Сингапур.
Според него, единствен по-рода си антиоксидант може да има защитен ефект върху мозъка. Колкото повече гъби яли хората в експеримента, толкова по-добре се представяли на тестове и логически задачи.
Учените обаче смятат, че не може да се направи директна връзка между консумацията на гъби и функцията на мозъка.
Проучването е базирано на 663 души над 60 години, който хранителен режим е бил следен от 2011 до 2017 година.
През тези шест години, учените открили, че консумацията на гъби намалява шансът от лека загуба на памет.
Друго проучване в Китай също показало, че хората, които консумират гъби имат по-бърза функция на мозика и това било значително по-забележимо при тези, които яли над 300гр. на седмица.
Трябва да се отбележи, че гъбите са едни от най-богатите източници на ерготионеин - противовъзпалителен антиоксидант, който човешкото тяло не може да произведе.
Гъбите също така съдържат и други витамини и минерали като витамин Д, селени и спремидин, които защитават невроните в мозъка.
Учените отбелязват, че проучването е разчитало на информация относно консумацията на гъби от участващите, която може да не е точна.
"Има много фактори, които да допринесат за развитието на деменция, но е доказано, че 1/3 от случаите може да се решат с промени в начина на живот и хранителния режим." - каза д-р. Джеймс Пикет от Alzheimer's Society.
Плодовете и зеленчуците, включително и гъбите са добър старт, но най-добрият ми съвет е да намалите захарта и солта, тренирайте, не консумрайте алкохол и не пушете." - добави той.