Да си шеф е полезно за здравето!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Да си шеф винаги е звучало като доста примамлива позиция. Но пък и винаги сме свързвали по-ръководните постове с повече стрес и напрежение. Е, готино си е! И това е доказано.

Всъщност, лидерството предпазва от стрес и сърдечни заболявания, а не обратното. И това не са врели некипели, а реални факти, до които са достигнали американски учени. Те са установили, че повечето отговорности водят до повишено чувство за контрол, а това спомага за овладяването и на напрежението.

При подчинената работна позиция пък е точно обратното. При хората на такава длъжност опасността от сърдечно заболяване е повишена с 23%.

За да се стигне до тези изводи, 150 босове били подложени на изследвания. Оказало се, че нивата на хормона на стреса – кортизол, в слюнката им са значително по-ниски от тези на 65 служители на неръководни постове.

Освен това шефовете не страдали от тревожност, а според второ изследване колкото по-влиятелен е поста, който заемат, толкова тази тенденция се повишава.

Учените уточняват и че резултатите от изследването важат за всички възрасти, полове и етнически произход. Така че лидерството като цяло неправилно се свързва с повишаване на стреса.

Е, то ние, българите, отдавна сме го разбра ли това. Всеки трети (да не кажем втори) се натиска да бъде шеф и да си клати краката по цял ден… 


 

Коментари към "Да си шеф е полезно за здравето! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg