Ето защо се натъртвате толкова лесно

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Независимо дали си спомняте точния момент, в който сте ударили бедния си пръст в ъгъла на масичката за кафе или просто сте се събудили с необяснимо, ново синьо петно на бедрото, натъртванията често носят малко загадки със себе си. Тъй като те не винаги се появяват непосредствено след въпросния удар, понякога изглежда, че се появяват от нищото - и като че ли стават повече. И така, каква е причината? Защо някои хора имат повече синини от други?

Натъртването е просто "нараняване на меките тъкани в кожата, което причинява изтичане на кръв от кръвоносните съдове в кожата, което кара кожата да придобие странен цвят", казва д-р Рой Силвърстийн, от Медицински колеж в Уисконсин, хематологията и онкологията. Но някои от нас наистина са по-податливи на натъртвания от други. Ето няколко фактора, за които д-р Силвърстийн казва, че може да играят роля в уязвимостта ви към посиняване.

Остаряване

С напредване на възрастта, тъканта около нашите кръвоносни съдове изтънява и кожата ни също ", казва д-р Силвърстийн." Така че ние сме по-податливи нараняване на кръвоносен съд, тъй като кожата не е толкова силна и еластична както младата.

Излагане на слънце

Дори и да си все още в разцвета на силите, почти всичко, което преждевременно състарява кожата, ще предизвика същата уязвимост. Това включва тютюнопушене и излагането на слънце за прекалено дълго време. Така че има още една причина да ограничите времето си за събиране на тен.

Приемане на лекарства

Изненада! Някои лекарства могат да изтънят кожата ви, което ви прави по-податливи на синини. Най-често срещаните виновници са кортикостероидните - лекарства, които се използват против възпалителни заболявания и астма, казва д-р Силвърстийн.

Неправилно хранене

Въпреки че липсата на витамини може да причини по-лесно кръвонасядане, е малко вероятно това да се случи. "Дефицитът на витамин С - скорбут - причинява това, дефицитът на витамин D също ", казва д-р Силвърстийн, "но вече не се среща често. Повечето хора поемат достатъчно витамини в диетата си. "

Редки болести

Има редки заболявания, които причиняват синини, но ключовата дума тук е "рядка". Те включват заболявания, които понижават броя на кръвните ни тромбоцити. "Тромбоцитите са малки, клетки в кръвта ни, които помагат на кръвта да се съсирва", казва д-р Силвърстейн. - Така че, ако кръвта не се съсирва нормално, дори и много малка травма - просто да удариш леко с крак нещо и дори няма да забележиш - може да причини синини.

Например, при идиопатична тромбоцитопенична пурпура (ИТП), антителата на организма атакуват тези тромбоцити, което може да причини натъртвания. Лесно натъртване може да се получи и с необичайно движение на кръвта при левкемия. Но д-р Силвърстийн казва, „ Ако някой дойде и каже, че се натъртва лесно, добре, това не е толкова необичайно ". Но ако някой влезе и цялата му ръка е покрита с натъртвания или получава синини в области, където е много необичайно да имаш травма (както в ниската част на гърба или вътрешността на бедрата), това би било нещо, за което да се притесняваш ".

Така че, относно повечето натъртвания, просто се отпуснете и се насладете на странните, променящи се цветове - и внимавайте с масата за кафе.


 

Коментари към "Ето защо се натъртвате толкова лесно":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg