Празниците определено нямаше да бъдат същите, ако не бяха полети с прилична доза шампанско! И макар, че има два вида от така наречените шумящи вина – пенливи и искрящи, всеки от тях може да се похвали не само с приятни, но и с полезни свойства...
Шампанското е чудесен антиоксидант и е много полезно за функцията на мозъка. 1-2 чаши на седмица предпазват нервната система от действието на свободните радикали и в същото време подобряват паметта.
Сърцето също се радва на благотворното действие на пенливата напитка. Няколко чаши от нея понижават кръвното налягане, а така и опасността от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система.
В една чаша шампанско се съдържат около 95 калории, което е по-малко количество, в сравнение с обикновеното вино. Но ще ви разочароваме – този факт не прави напитката диетична! Така е, защото алкохолът сам по себе си намалява способността на организма да изгаря мазнините.
Ако искате да се радвате на още по-добър антиоксидантен ефект обаче, комбинирайте шампанското с традиционните малини, боровинки или резен портокал. Те усилват защитните функции на напитката срещи вредното въздействие на свободните радикали.
И не забравяйте – не прекалявайте с количествата!
Вижте още:
3 рецепти за коктейли с шампанско
От вино се отслабва, от бира се поумнява