Защо трябва да ядете моркови всеки един ден

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

При 30 калории и по-малко от един грам мазнини, морковите могат (и трябва!) да бъдат основата на всяка здравословна диета. И да, те са пълни с предпазващия зрението витамин А, без значение кой цвят избирате. Научете повече факти за тази храна – корен по-долу.

Хранителна статистика

Мярка: 1 голям морков (дълъг около 8 ")

30 калории

7 гр. въглехидрати

.68 гр. протеин

1гр. мазнини

0 гр. наситени мазнини

2 гр. фибри (8% от дневната доза – Дн. Д.)

3,41 г захар

50 мг натрий

230 мг калий (7%  от Дн.Д)

9 мг магнезий (2% Дн.Д)

4.2 мг витамин С (7% Дн.Д)

14 мкг фолиева киселина

12028 IU витамин А (241% Дн.Д) (IU - Международно единица за силата ефикасността, или биологичната активност на продукта.)

.48 мг витамин Е (2% Дн.Д)

9.5 мг витамин К (12% Дн.Д)

Ползи за здравето от морковите

Те не са само ниско калорична закуска. Включването на морковите във вашата диета може:

Да поддържа острия ви поглед: Витамин А предпазва очното здраве.

Укрепване на имунната система: Витамин А също така помага и на клетките да растат.

Насърчаване на редовността: Влакната (фибрите) ви изпълват и засищат и допринасят за доброто храносмилане и усвояване.

Да понижи риска от рак: Бета-каротинът може да помогне за предотвратяване на свързаните със застаряването здравни проблеми, включително рак на стомаха и простатата, както и възпаление и коронарна болест на сърцето.С всички тези ползи  в ума си, ето какво трябва да знаете и за готвенето, храненето и избора на видове моркови.

Колко моркови трябва да ядем?

Докато почти всяка храна може да ви накара да наддадете на тегло, ако прекалите с нея, е доста трудно да "прекалите" с продукта - моркови! Морковите са ключов източник на бета-каротин, растителен прекурсор на витамин А, което ги прави чудесна храна за защита на зрението и здравето на окото като цяло. Плюс това, не е нужно да се побърквате по отношение на количеството: Само един голям морков съдържа повече от два пъти от дневната доза. Един морков на ден ще държи ли очния лекар настрани? Отговора - не е извън сферата на възможностите.

 Трябва ли да ги белим?

Корите съдържат около половината от антиоксидантите(известни като фенолни съединения) в морковите, така че трябва да опитате да ги измиете добре, вместо да ги белите. Въпреки това, ако стържете морковите, за да ги консумирате по-късно, премахването на външния слой може да помогне да се запази цвета и да се увеличи срока на годност.

 

Ами морковите в други цветове?

Всички те са питателни, но техният хранителен състав се различава леко според цвета. Последните проучвания показват, че флавоноидите в черните или лилавите моркови имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Освен това, полифенолите, флавоноидите и каротеноидите в черните моркови могат в значителна степен да осигурят защита срещу хронични заболявания.

Как трябва да ги приготвяме?

Варенето на моркови може да намали хранителните им стойности, но замразяването им ще запази повечето от тях. Насладете им се сурови, нарязани или настъргани в  салати или в смутита.


 

Коментари към "Защо трябва да ядете моркови всеки един ден":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg