Интересни факти за лака на ноктите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Козметика

Лакът за нокти е един от най-ползваните козметични продукти за декориране и защита на ноктите на ръцете и на краката.

Именно на него ще обърнем внимание днес с факти, които може би не знаете!?

Предполага се, че за първи път лакът за нокти се появява преди около 5000 г. в Китай като средство за определяне на класова принадлежност.

Тогава е представлявал смес от различни природни съставки, най-често пчелен восък, яйчен белтък, желатин, растителни багрила.

Само хората със статут и богатство в обществото обаче имали право да оцветяват ноктите си, за да демонстрират превъзходството си.

От Китай лакът за нокти е пренесен в Индия, Средния Изток и Северна Африка, и, намира широка популярност сред древните египтяни.

Любимият цвят на кралица Нефертити бил червеният, а Клеопатра изстисквала сока на растението Хена (къна), за да получи специфичния ръждиво златист цвят.

Популярността на лака за нокти в Европа затихва след упадъка на Римската империя, но се възражда отново през Ренесанса, благодарение на търговските връзки със Средния Изток и Индия.

До края на XIX в. лакът се засилва като тенденция в Европа и САЩ, но особено силно проличава в началото на ХХ век.

Тогава в, ставащите все повече, салони за маникюр във Франция жените отиват, за да постигнат по-гланцово покритие на ноктите. За да не изглеждат като боядисани обаче, втривали в тях всевъзможни тонирани пудри и кремове, а после ги полирали до блясък.

През 1916 г. се появява първият напълно безцветен лак за нокти.

През 1917 г. се появява и първият лак за нокти за масова употреба, произведен в индустриални условия.

Днес, формулата на лака за нокти е почти непроменена – единствените подобрения са свързани с дълготрайността и бързината на изсъхване, и разбира се, по-голямото цветово разнообразие.

Непрекъснатото носене на лак за нокти обаче не е добра идея, защото ноктите все пак са жива тъкан, а лакът влияе като ги изсушава, променя се самият им цвят или форма, а и прекъсва притока на кислород и може да е причина за поява на инфекция.

За най-скъпия лак за нокти в света се счита Azature, от който едно шишенце струва 250 хиляди долара. Този лак съдържа 267 каратов черен диамант.
 


 

Коментари към "Интересни факти за лака на ноктите":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg