Каква е истината за ябълковия оцет, когато става въпрос за отслабване?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

В продължение на десетилетия ябълковия оцет (Я.О.) е бил смятан за суперхрана благодарение на многобройните ползи за здравето. Ферментиралата напитката, която е пълна с ензими, пробиотици и микроелементи доказано понижава кръвното налягане и служи като антибактериално средство при лечение на рани. Смята се, че "лекува"  хълцане, акне, киселини в стомаха, болки в гърлото и лош дъх, сред безброй други заболявания.

Но дали тази древна, сладка течност е в състояние да спечели битката с напълняването?

Нека се обърнем към науката: През 2009 г. изследванията, публикувани в „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, установяват, че Я. О. може да помогне за предотвратяване на натрупването на телесни мазнини и наддаване на тегло.

В това проучване, което включвало само лабораторни мишки, изследователи от Япония открили, че гризачите, които са на  диета с високо съдържание на мазнини, последвана от консумация на оцетна киселина (основният компонент на оцета), губят до 10% телесна мазнина в сравнение с другите мишки.

Същата година експерти от държавния университет в Аризона провели изследвания както с "здрави" възрастни, така и с хора с диабет тип 2. "Проучването показва, че хората, които пиели две супени лъжици Я.О. преди или по време на хранене, имали по-ниски нива на кръвна захар след хранене, но само когато храната се състои от сложни въглехидрати - нишестените въглехидрати, съдържащи се в зеленчуците, пълнозърнестите храни, картофите и боба, за разлика от обикновените въглехидрати, които са основно само захар, като рафинирана захар и царевичен сироп.

По същия начин, по-нататъшни изследвания от 2013 г. показват, че консумирането на една супена лъжица ябълков оцет преди ядене понижава нивата на кръвната захар при възрастни с риск от диабет тип 2.

Така че има ли твърдо доказателство, че пиенето на ябълков оцет е пряко свързано с топенето на килограми? Не точно. Но може ли той да бъде ефективна съставка във вашия хранителен план, по отношение на загуба на тегло и управление на теглото, както и цялостното здраве? Разбира се.

(Трябва да добавим обаче предупреждението, че пиенето на чист оцет може сериозно да навреди на зъбния ви емайл.)

Добре е да добавяте оцет, като ябълков или винен към храната си, като го смесване със зеленчуци". "Обемът на фибрите и водата в зеленчуците ще ви помогне да ви поддържа сити и хидратирани, което естествено помага за храносмилането и поддържането на теглото. Освен това оцетът съдържа почти нула калории - за разлика от салатните дресинги. Но не е желателно повечето от нас да пием оцетни шотове преди хранене.


 

Коментари към "Каква е истината за ябълковия оцет, когато става въпрос за отслабване?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg