Какви са ползите от периодичното гладуване?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Интермитентното гладуване, познато още като периодично гладуване или временни пости, е хранителен режим, при който имате право да се храните само в определени времеви прозорци. Целта е с негова помощ да контролирате по-лесно количеството калории, което приемате, и да притъпите чувството за глад.
 
Принципът на работа на този тип диета се основава на идеята, че тялото използва натрупание запаси от мазнини, за да има енергия, като по този начин изхабява излишните.
 
Много проучвания показват, че то може да помогне за загубната на тегло, защита от диабет, сърдечно-съдовеи заболявания и рак. 
 
Скорошни проучвания обаче показват, че позитивните ефекти на интерминентото гладуване вече не са под съмнение.
 
Според учените има много доказателства, че периодичното гладуване спомага за свалянето на килограми, намалява възпаленията, кръвното налягане, а също така и пулса.
 
Един от най-често срещаните методи за периодично гладуване е методът 5:2
 
Той метод позволява да ядете от 500 до 600 калории през два дни от седмицата, като в останалите ядете нормално.
 
Проучвания показват, че този метод води до по-добри резултати при загубата на килограми, по-ниски нива на мазнин, а също така по-нисък шанс за развитие на рак на гърдата и неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
 
Независимо от доказателствата и откритията на учените, все още има много неща, които не се знаят и дали по-възрастните и децата могат да извлекат ползи от гладуването.
 
Не се знае също така дали има рискове интерминентното гладуване да подсили риска към анорексия, но почти всички открития до момента сочат, че периодичното гладуване е полезно за повечето възрастни.
 
Какъв е най-добрият начин за подход към периодичното гладуване?
 
Според експертите най-добрият метод е 5:2 и както вече знаете той позволява да ядете от 500 до 600 калории през два дни от седмицата, като в останалите ядете нормално. Това обаче не значи, че не трябва да ядете нездравословни храни, а просто значи, че не трябва постоянно да броите калориите и да избягвате въглехидратите.
 
По-лесен начин да свикнете с гладуването е да започнете със само един ден от седмицата за месец два, защото през първите няколко седмици може да очаквате да сте по-раздразнителни и гладни, а също така и да страдате от главоболия.
 
Тези симптоми обаче ще отминат след първият месец. 
 
Някои учени смятат, че по-дългите периоди на гладуване - 24 часа или дори няколко дни може да са още по-полезни, защото има малки доказателства, че по-дългото гладуване има по-полезни ефекти.
 
Проучване от университета в Южна Калифорния показва, че гладуването 4-5 дни под ред може да удължи живота и да намали риска от редица болести, но трябват още доказателства особено при по-възрастните и болни хора.
 
В случай, че искате да опитате това гладуване е добра идея да се консултирате с личния си лекар и да имате предвид, че нито една диета или упражнение не може да замени нездравословния начин на живот и лошото хранене.

 

Коментари към " Какви са ползите от периодичното гладуване?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg