Бременните жени трябва повече отвсякога да внимават, с какво се хранят. Сега не се грижат само за своето здраве, а и за здравето на бебчето. Добре е храненето да е разнообразно и през 3-4 часа. И няма никаква истина в думите: „Трябва да ядеш за двама”. Всъщност, препоръчва се да увеличите енергийния прием най-оптимално с около 300 калории на ден. Но, в никакъв случай, не трябва да ядете това.
Колбаси
Разпространена и много удобна храна. Но може да бъде много опасна. Те съдържат бактерията листерия, която може да предизвика спонтанен аборт. Същата бактерия имат и непастьоризираните храни, както и меките сирена.
Морски дарове
Повечето морски храни съдържат голямо количество живак. Който уврежда, оформящата се нервна система на бебето. Особено миди и стриди. Също така, тези продукти трябва да са много добре топлинно обработени. Позволеното количество е около 300 гр. на седмица.
Несезонни плодове и зеленчуци
Принципно плодовете и зеленчуците са полезна и подходяща храна. Но, не и ако не им е сезнона. Това със сигурност означава, че са пълни с нитрати и пестициди. Имайте едно наум дори и към сезонните. Най-добре е да са домашни!
Сурово месо и риба
Суши или недоизпечени меса - възможно е да съдържат бактерии, токсоплазмоза, и салмонела. Бъдете сигурни, че приготвяте правилно храната си у дома. Ако вечеряте навън, по-добре предупредете сервитьора, че сте бременна. За да си осигурите необходимото старание при приготвяне на поръчката ви.
Сладолед
Съжаляваме, че ще ви разочароваме, но любимото лакомство не е подходящо за бременни. Често съдържа сурови яйца, и съответно – опасност от салмонела.
Алкохол, кафе и билкови чайове
Алкохолът пречи на нормалното развитие на плода. И може да доведе до вродени деформации. Кафето може да предизвика спонтанен аборт. Също така има вероятност бебето да се роди много под нормалните килограми. Билковите чайове, колкото и странно да звучи, също са много опасни. Особено, ако се прекалява с тях. Те се приемат като своеобразни лекарства и не трябва да се приемат хаотично. Засега, като безвредни се определят само чаят от липа и шипка.