Чипсът и пържените картофки може да са супер вредни, но не и картофите като цяло!
Всъщност, ако са приготвени както трябва, те могат да се окажат безценна храна за хората, които искат да се преборят с излишните килограми и високото кръвно налягане!
Екип от учени от Пенсилвания развенчаха мита, че картофите са вредни. Дори напротив – ако при приготвянето им не са използвани мазнини, те дори могат да бъдат доста полезни!
Експертите са провели експеримент с 18 доброволци, страдащи от високо кръвно налягане и наднорменото тегло. В продължение на 1 месец те трябвало да изяждат по 6 до 8 картофа със среден размер. Те били запечени във микровълнова фурна без сол, мазнина и излишни сосове. Оказало се, че по време на проучването кръвното налягае на участниците в него постепенно започнало да се нормализира! И противно на всеобщото схващане – никой от тях не наддал на килограми.
Според ръководителя на изследването - проф. Джо Винсън картофите погрешно се ползват със славата на нездравословен продукт. Той обяснява, че печените картофи са изключително богати на антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Според него, ако са приготвени така, средното съдържание на калории в картофите не надвишава 110 калории, а това трудно може да доведе до напълняване!
От сега нататък започваме да гарнираме романтичните филми с печени картофи, вместо с чипс! А вие?