Чували ли сте за така наречените алкални храни? А знаете ли колко полезни са те за организма? Е, ние ще ви кажем!
Алкални храни са тези, които имат по-ниска киселинност. Ето защо те балансират pH на тялото като неутрализират киселините в него.
Това свойство на алкалните храни е от ключово значение за здравето на човешкия организъм. Защо ли? Ами, много просто – за да функционира нормално тялото, течностите в него трябва да поддържат ниво на pH от 7.35 до 7.45. А алкалните храни помагат именно за това.
В случай, че се получи дисбаланс на pH в организма, може да се стигне до сериозни заболявания като рак, диабет, наднормено тегло, депресия, гастрит, язва и много други. Изобщо, д-р Уилям Хей в книгата си „Нова ера на здравето“ говори за това, че по-голямата част от съвременните болести са причинени от прекалено високите нива на киселинност в организма. Разбирате ли сега, защо е толкова важно да се хапват алкални храни?
И понеже ви обичаме, ще ви кажем кои са едни от най-полезните продукти в това отношение...
Хубаво е да се набляга на зеленчуци като аспержи, марули, моркови, грах и червено зеле. Имайте предвид и че по-голямата част от листните зелени зеленчуци са алкални храни.
Дори да ви е странно, лимона, лайма и грейпфрута също спадат към групата на алкалните продукти.
Доматите, авокадото, някои семена и ядки като бадеми, слънчоглед, сусам, тиквено семе, както и лещата отново са с ниска киселинност.
От маслата се препоръчват зехтин, ленено, конопено и кокосово масло, както и тези от авокадо и иглика.
Е, остава само да наблегнете на тези алкални храни, за да се радвате на по-добро здраве!