Наскоро "Ню Йорк таймс" публикува статия "Мазнини или въглехидрати ли трябва да ядат спортистите?", която се основава на проучване, което показва, че диетата съставена от 85% мазнини, може да помогне за подобряване на цялостното представление на състезателите и за по-добра издържливост - дори повече от традиционните високо въглехидратни диети, считани за най-подходящите за спортисти.
Когато говорим за мазнини обаче, това означават добри мазнини, които идват от храни като ядки, авокадо и зехтин, а не от чийзбургери и пържени картофи.
Но преди да захвърлите всичките си правила за здравословно хранене през прозореца, важно е да се отбележи, че тази препоръка не е за повечето от нас - тези препоръки за истинските спортисти. Говорим за хора, които се занимават професионално с това - футболисти, олимпийски плувци и др..
Нека бъдем честни - повечето от нас не спортуват колкото един професионален спортист седмично и не работят по всяко време на деня, така че този начин на хранене не се препоръчва, дори хора, които тренират редовно.
Тази информация, разбира се, поставя под въпрос традиционното мислене и както често се случва с тези проучвания, ни кара да се чудим дали този вид хранене може да бъде от полза за други видове спортисти или умерено активни хора.
Важно е да запомните, че въглехидратите са съществена част от здравословната, добре балансирана диета и осигуряват енергия за вашите тренировки под формата на гликоген, който се съхранява в черния дроб и мускулите.
Мазнините обаче трябва да се разградят на мастни киселини, преди да могат да се използват като енергия и само спортистите, които тренират усилено през целия ден могат да използват всичките си запаси от гликоген, преди телата им да започнат да използват мазнините.
Все пак не е добра идея да прекалявате с въглехидратите или мазнините. Мазнините трябва да бъдат само 20 до 30 процента от общия дневен прием на калории на храна, а въглехидратите трябва да съставляват 40 до 50%, като източниците на добри въглехидрати включват зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.
Много американски експерти вече насърчават американците да намалят месото, добавените захари и нишестените храни с високо съдържание на въглехидрати и да включват повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини в техните диети.
„Преминаването към по-нисък прием на въглехидрати, което се препоръчва на широката общественост, е защото повечето от нас не са активни. В днешно време хората седят твърде много! Когато не се движим, или ако се движим само за един час на ден, ние не използваме всички въглехидрати, които консумираме и затова продължаваме да качваме теглото и увеличаваме риска от хронични заболявания.
В по-голямата част от времето се движим твърде малко и ядем прекалено много, особено въглехидрати, защото те са достъпни и вкусни,” казва Морийн Намкоонг, диетолог от "Everyday Health"
В една балансирана диета има място за добри въглехидрати и мазнини. Добрите въглехидрати и мазнини ви дават енергия, могат да ви помогне да отслабнете и да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система, но не забравяйте твърде много добро може да се превърне лошо и това важи с пълна сила за мазнините и въглехидратите.