Материята също е дух

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Днес, 29 март в галерия „Райко Алексиев“, ул. „Раковски“ 125 от 18 часа се открива юбилейната изложба на Никола Станчев.Заповядайте да преживеете духовно пътшествие из потайните кътчета на една богата душевност и неоспорим таланат!

Кой е Никола Станчев? Авторът е роден в Добрич, през 1943 г., живее и работи в Бургас, където е бил главен художник на Община Бургас. Присъствието и талантът на Станчев са материализирани на много места в морския град.  Негови са фигурите  пред сградата на Бургаската опера, входният знак на града, „куфарът със спомени” в градинката на Бургаската гара, портретът-паметник на Христо Фотев в Морската градина и много други.

Никола Станчев е носител на редица национални и международни награди.Скулптурните пластики и портретите на Никола Станчев са стилово разнородни. Сякаш сътворени от различни автори, в различни епохи. Всяка една пластика приема формата на идеята, сякаш подсказана от висша, неземна сила. Ъгловата и насечена или загладена до съвършенство, масивна или излята от един едниствен тънък, метален лист. Майсторството му да владее различни техники, материали и форми, да вниква във всякаква тематика са видни и в портретите на Станчев. Особеностите на портретувания определят фактурата – набраздена, овална или геометрична. Класически или модернистичен, всеки портрет на Кольо Станчев издава характера и състоянието на модела,  когото зрителят сякаш познава без дори да е срещал. Самоуверен и строг или спокоен и усмихнат, вглъбен и замислен, пластическият образ кара зрителя да си задава въпроси и да предполага – „Каква е била професията на този човек?”, „Този вероятно е професор или учен, човек с благ характер...”, „Тази дама е била непреклонна и сурова!, а този, ооо този е имал тежка съдба...”

 

Вероятно талантът се изразява точно в това -  да вникнеш в същността на този, когото изобразяваш, в умението да пресъздаваш, да одухотвориш и материализираш невидимото за окото, което за всеки има различна форма – от поетично-лиричната бронзова скулптура („Безкрайността на времето” - Охлюв, който се придвижва по ръба на Слънцето), през напълно реалистичните и живи портрети, до футуристично - геометричната структура (на „Магнетизъм” и „Единство”). И Кольо Станчев притежава всички тези качества и способности, достойни да получат заслуженото внимание.


 

Коментари към " Материята също е дух":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg