Може да сте "алергични" към авокадото, без да имате хранителна алергия

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Чувствали ли сте някога сърбеж по езика  малко след  като сте яли сутрешния си тост с авокадо? Това е по обичайно, отколкото си мислите ! Нарича се синдром на устната алергия - СУА (OAS). По принцип, имунната система е все по-предпазлива и силно объркана.

Обикновено, вашите алергии от дървета и полени са причинени от протеините в тези растения. Когато влезете в контакт с тях, тялото ви бърка тези протеини с опасни натрапници, причиняващи всички тези симптоми, които познавате и толкова „обичате” (например хрема, сълзене на очите, кихане).

Но, в случай на синдром на устната алергия, тялото ви взима няколко предпазни мерки повече и обърква протеините в храната с протеините в растенията,  към които сте алергични.

Ако имате СУА и вашите алергии обикновено са предизвикани от бреза, например, те могат също така да се активират, когато ядете ябълки, моркови, сливи, или, за съжаление, авокадо. Но ако сте алергични към тревата, е по-вероятно да имате реакция към пъпеш или домати. И най-разочароващо е, че СУА  обикновено не се проявява, докато сте тинейджър или в началото на 20-те години, а след като сте яли години наред вкусно гуакамоле без никакви проблеми.

Добрата новина е, че реакцията на СУА има тенденция да бъде много по-мека, отколкото хранителните алергии. Вместо гърлото ви да се надуе и затвори, най-вероятно ще имате просто сърбеж, раздразнено усещане в устата си и, може би, малко разстроен корем по-късно. Това е, защото протеините се усвояват и се извеждат от вашата хранителна система, а случаят с цветния прашец не е същия.

Дори ако реакцията ви е лека, тя може неочаквано да стане по-сериозна. Това означава, че по принцип е добра идея да се избягват храни, които предизвикват сърбеж на езика или други реакции. Някои хора съобщават, че техните симптоми на СУА са по-силни, когато техните сезонни алергии също са в пика си. Разговорите с алерголог са най-добрият начин да разберете какво се случва - и колко да се притеснявате.

Все пак има мерки, които да предприемете, за да  избегнете най-лошата реакция: Тъй като повечето от тези обезпокоителни протеини се концентрират в кората и люспите на плодовете и зеленчуците,  отстранете ги. Можете също така да готвите храните, които ви притесняват, тъй като топлината разгражда протеините, причиняващи реакции.


 

Коментари към "Може да сте "алергични" към авокадото, без да имате хранителна алергия":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg