Чувствали ли сте някога сърбеж по езика малко след като сте яли сутрешния си тост с авокадо? Това е по обичайно, отколкото си мислите ! Нарича се синдром на устната алергия - СУА (OAS). По принцип, имунната система е все по-предпазлива и силно объркана.
Обикновено, вашите алергии от дървета и полени са причинени от протеините в тези растения. Когато влезете в контакт с тях, тялото ви бърка тези протеини с опасни натрапници, причиняващи всички тези симптоми, които познавате и толкова „обичате” (например хрема, сълзене на очите, кихане).
Но, в случай на синдром на устната алергия, тялото ви взима няколко предпазни мерки повече и обърква протеините в храната с протеините в растенията, към които сте алергични.
Ако имате СУА и вашите алергии обикновено са предизвикани от бреза, например, те могат също така да се активират, когато ядете ябълки, моркови, сливи, или, за съжаление, авокадо. Но ако сте алергични към тревата, е по-вероятно да имате реакция към пъпеш или домати. И най-разочароващо е, че СУА обикновено не се проявява, докато сте тинейджър или в началото на 20-те години, а след като сте яли години наред вкусно гуакамоле без никакви проблеми.
Добрата новина е, че реакцията на СУА има тенденция да бъде много по-мека, отколкото хранителните алергии. Вместо гърлото ви да се надуе и затвори, най-вероятно ще имате просто сърбеж, раздразнено усещане в устата си и, може би, малко разстроен корем по-късно. Това е, защото протеините се усвояват и се извеждат от вашата хранителна система, а случаят с цветния прашец не е същия.
Дори ако реакцията ви е лека, тя може неочаквано да стане по-сериозна. Това означава, че по принцип е добра идея да се избягват храни, които предизвикват сърбеж на езика или други реакции. Някои хора съобщават, че техните симптоми на СУА са по-силни, когато техните сезонни алергии също са в пика си. Разговорите с алерголог са най-добрият начин да разберете какво се случва - и колко да се притеснявате.
Все пак има мерки, които да предприемете, за да избегнете най-лошата реакция: Тъй като повечето от тези обезпокоителни протеини се концентрират в кората и люспите на плодовете и зеленчуците, отстранете ги. Можете също така да готвите храните, които ви притесняват, тъй като топлината разгражда протеините, причиняващи реакции.