Най-бруталните реклами от миналото (снимки)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Попадения

Днес усмихнатите лица от телевизионния екран ни убеждават колко са полезни кренвиршите и маргарина, колко е хубаво да се яде чипс, колко са вкусни „домашните“ полуготови баници, как с един фикс можеш да направиш най-прекрасното и здравословно ястие на света... И какво ли още не!

 

Рекламата винаги е залагала на крайностите и ги е обвивала в красива опаковка. Свикнали сме с това и някак си сме го приели за нещо напълно нормално. Но дори и имунизирани, не можем да останем безразлични пред тези брутални реклами от миналото, на които попаднахме!

 

Стряскащо е, когато видиш как изборът на масите се манипулира, с помощта на някои от най-закостенелите схващания в обществото за определено време. Днес сме се примирили, че е нормално да пестим време от хапването на здравословна храна, замествайки я с полуфабрикати, а преди хората са смятали за напълно в реда на нещата прокламирането на расизма и второстепенната роля на жената с цел продажба и изграждане на бранд. Но най-стряскащото е когато си дадеш сметка за това как рекламите отразяват една „реалност“, загнездена в съзнанието на определено общество. И тази „реалност“ често се оказва брутално извратена.

 

Да, има и прекрасни реклами, но и такива като ето тези ретро пропаганди, които днес едва ли някой би приел за нормални.

 

Определено едни от най-втрещяващите са посветени на подценяването на жената, което в някои случаи стига до явно унижение. „Дръж я, където й е мястото“, „Мъжете са по-добри от жените“, „Покажи й, че живее в мъжки свят“ - тези лозунги, както и намеци как жената може да се бие, тъпче и как не е способна на нищо като да направи дори една вечеря или да подкара кола, разкриват какво е било (не)нормалното отношение към нежния пол.

 

 

Другите потресаващи реклами са тези, в които е залегнал расизмът. Обикновено най-засегнати в това отношение са чернокожите, които са подлагани на намеци, че са нечистоплътни или непълноценни. „Кожата ми е тъмна, но сърцето бяло“ - това е достатъчно показателна реплика от подобна реклама.

 

 

Не по-малко брутални са и рекламите на доказано вредни продукти, за които са използвани малки деца. Цигари са рекламирани като прекрасен повод за една майка да зареже детето си, а една от най-прочутите газирани напитки е представена като идеална за бебчета.

 

 

След всичко видяно ни е интересно как ли ще изглеждаме ние в очите на бъдещите поколения?!  

 

Вижте още: 

Уникални снимки от архивите

Най-странните физиономии, които сте виждали


 

Коментари към "Най-бруталните реклами от миналото (снимки)":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg