Kорите на плодовете, които ядем може да са обработени с някои вещества, които да им придават повече лъскавина.
Ако са третирани с парафин, или пръскани с други вещества, за да имат по-добър вид, е добре да не допускаме попадането им в организма, когато ги похапваме.
Когато например обелваме цитрусов плод, по ръцете ни може да останат вредни вещества, които да попаднат и по плода, който след това ще изядем.
За да избегнем това, е добре да мием ефективно плодовете.
Можем да измием идеално със сода и оцет.
Изсипваме в купа топла вода и накисваме плодовете за няколко минути. Набавяме си и гъбичка, която ще бъде ползвана само за миене на плодове.
Вода и винен оцет поставяме в още една купа.
Посипваме една чаена лъжица сода на гъбичката и изтъркваме добре кората на плодовете.
После потапяме в оцетния разтвор и изплакваме под течаща вода.
Вижте още:
6 полезни качества на сладоледа
Как запазваме продуктите свежи