Не мийте пуйките, за да не получите хранително натравяне. За това предупреждава проучване, направено във Великобритания от специалисти от университетите на Манчестър и Ливърпул.
Миенето на птиците крие риск от разпръскването на патогени като Салмонела и Кампилобактер върху чисти съдове, прибори и повърхности, което може да доведе до кръстосано заразяване и хранително отравяне, отбелязва Агенцията за стандарт на храните във Великобритания.
Изследването показало, че 57% от мъжете, които поемат задачата за приготвянето на пуйката за Коледа, и 44% от жените мият птицата, без да се съобразяват, че тази практика крие опасност.
"Хората подценяват риска от зараза, въпреки годините на информация и кампаниите срещу практиката птичето месо да се мие преди обработка. Явно е трудно да се преборят със старите навици. Резултатите от настоящето проучване показват, че не само по-възрастното поколение, но и по-младото, се придържа към тази опасна практика. Коледа е един от най-натоварените дни за домашните кулинари, които искат да се представят добре с традиционното блюдо. Те обаче продължават да не възприемат основното ни хигиенно послание, касаещо шедьовъра на коледната трапеза - пуйката. Посланието е съвсем кратко и ясно - мийте ръцете си, не птицата", казва професор Дан Ригби от университета на Манчестър.