Не успяхме да изядем яйцата и козунаците и дойде ред на един от най-любимите ни празници – Гергьовден. Традицията си е традиция и тя върви с печено агне. Може и ярешко. И за любителите-готвачи сме се спряли на особено апетитна рецепта, за която ще ви трябват:
1 агне или 1 агнешко бутче
1 пакетче масло
6-7 връзки зелен лук
2 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 връзка зелен чесън
2 -3 скилидки чесън
черен пипер и сол на вкус
А за гарнитура можете да добавите и 1 кг спанак или лопуш и 200 гр. гъби, нарязани на ситно.
Месото се почиства и измива, след което се посолява и се намазва със стритите скилидки чесън, които се разбиват с маслото, червения пипер, чубрицата и черния пипер. После се слага в тава, в която се налива 1 пръст вода. Месото трябва да лежи върху напречно поставени дебели обелени пръчки (по-дебели клони, с които се импровизира скара). Така то се изпича отвсякъде.
Пече се на умерен огън, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос. Когато е почти готово, се добавя и нарязаният на ситно зелен лук и чесън.
След което си облизвате пръстчетата и чакате с нетърпение следващия Гергьовден!