Знаете ли, че традиционните индийски подправки като канела и куркума не са само вкусни и ароматни, но и изключително полезни за функцията на сърцето?
Ако щедро подправяте храната, богата на много мазнини, с тях, тези продукти могат да намалят оксидативния стрес и риска хронични заболявания.
Приемането на по-мазни храни води до повишаване на лошия холестерол в кръвта, а това от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Според изследванията обаче, ако добавяте в ястията, които си похапвате, различни индийски подправки, концентрацията на лошия холестерол може да намалее с цели 30%!
За да установят това, учени от Гвинея провели експеримент с хора на възраст межди 30 и 65 години, които трябвало да си похапнат определени ястия. Менюто им включвало пиле с къри, италианска бисквитена торта с бисквити с канела. То било сервирано на участниците два пъти като първият към пилето били прибавени 2 супени лъжици от подправките розмарин, риган, карамфил, куркума, чесън и червен пипер. След три часа на участниците било поднесено второ меню от същите ястия, само че без споменатите подправки.
Експертите направили анализ на кръвта на добровлците и в двата случая и се оказало, че когато те са си похапнали от силно подправените ястия нивото на антиоксиданти в кръвта им се е покачило с 13%. Нивото на инсулина пък е намаляло с 20%.