Полезните качества на куркумата

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
Куркумата е добре позната подправкa главно използвана в индийската кухня.
 
Освен в готварството, тя може да се използва и като медицинско средство заради многото си здравословни качества. 
 
Тя има съвсем лек аромат и вкус и куркуминът, който се съдържа в нея действа антиоксидантно и антивъзпалително.
 
Ето и някои от нещата, които може да се лекуват с тази невероятна подправка:
 
1. Рак
 
Проучвания показват, че защитните ефекти на куркумата могат да ви защитят от някои видове рак като този на гърдата, на мозъка или костите. 
 
Броят на болните от някакъв вид рак се увеличава всяка година и това е една добра причина да приемате повече куркума.
 
2. Болестта на Алцхаймер
 
Проучвания съшо така показват, че тези, които ядат куркума редовно имат по-добра функция на мозъка и текущи проучвания изследват възможността на подправката да предотврати Болестта на Алцхаймер.
 
Това може да е и причината поради която жените, живеещи в индийски села имат най-нисък брой на болни от Алцхаймер.
 
3. Диабет
 
Противовъзпалителните свойства на попдравката имат свойството да стабилизират кръвната захар и да предотвратят или контролират диабета.
 
4. Артрит
 
Учените откриват все повече и повече доказателства, че куркумата може да облекчи възпаленията и болките асоциирани с остеоартрит, който засяга около 35% от населението над 65 години в САЩ.
 
5. Алергии
 
Смята се, че противовъзпалителните и антибактериални свойства на куркумина могат да редуцират подуването на синусите при проява на алергии.
 
6. Храносмилателни проблеми
 
Доказано е, че куркумата може да помогне при проблеми с храносмилането, а също така да облекчи киселини, диария и подуване в корема.

 

Коментари към " Полезните качества на куркумата":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg