Полезните свойства на червеното цвекло

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене
Когато става въпрос за здравословен живот, то естествените храни са най-сигурният път към него, защото определено са правилният избор.
 
Имайки предвид това, нека видим някои от полезните свойства на червеното цвекло.
 
То е сладък зеленчук, който повечето хора или обичат или мразят. 
 
В случай, че го мразите, то предполагам тук ще спрете да четете тази статия, но се обзалагам, че ще промените мнението си към този невероятен зеленчук, ако продължите да четете.
 
Въпреки факта, че червеното цвекло има най-голямо съдържание на захари от всички зеленчуци, то повечето хора могат да му се наслаждават поне няколко пъти на седмица. 
 
Ето и някои от полезните му свойства, които ще ви помогнат да сте по-здрави и жизнени:
 
1. Сваля високото кръвно
 
Учени открили, че хората, които пият по около 1 чаша сок от червено цвекло на ден има ли по-ниско кръвно. 
 
Нитратите, които са съединения в червеното цвекло и се превръщат в нитритна киселина в кръвта спомагат за разширяването и отпускането на кръвоносните съдове, в резултат на което кръвното налягане спада.
 
2. Подобрява издържливостта и нивата на енергия
 
Пиенето на сок от червено цвекло доказано повишава нивата на енергия.
 
Според малко проучване през 2012г., пиенето на сок от този зеленчук увеличава нивата на енергия в тялото и дава повече физическа сила.
 
3. Може да помогне срещу различни видове рак
 
Проучвания показват, че екстрактът от червено цвекло работи срещу образуването на различни видове рак при животни.
 
В момента също така текат и проучвания дали той може да помогне срещу рак на панкреаса, гърдата и простатата при хората.
 
4. Пречиства черния дроб
 
Чували ли сте истории относно "пречистване на черния дроб"?
 
Сокът от червено цвекло определено може да помогне на вашия черен дроб да се пречисти, особено ако имате проблеми с него вследствие на нездравословен хранителен режим, прекомерна консумация на алкохол или заседнал живот.
 
Той помага за по-ефективни детоксикиращи процеси, защото съдържа бетаин - субстанция, която спомага за предотвратяването на мастни образувания в черния дроб.
 
5. Богат е на хранителни вещества и фибри
 
Червеното цвекло е изключително богато на витамин Ц, фибри и важни минерали като калий и манган.
 
То също така съдържа и витамин Б9, който помага за намалянето на риска от усложнения при развитието на ембриона при бременност.
 

 

Коментари към " Полезните свойства на червеното цвекло":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg