Почитаме Св.Харалампий

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

На 10 февруари, дни преди Св.Валентин, Православната църква почита паметта на Св. Харалампий – християнският светец-лечител, и Света Валентина.

Празникът се знае и като Чуминден.

Св. Харалампий, според поверието, държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

Днес имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден.

Според народните представи Св. Харалампий е властелинът на болестите, главно на чумата.

В този ден се носи мед в храмовете (рано сутринта), за да бъде осветен (около 9.00 часа).

Св. Харалампий е покровител и на пчеларите, затова и денят е празник на пчеларите и на пчелите.

Легендата е, че, за да умилостивят чумата, жените месели питки, които мажели с мед и ги раздавали на съседи и роднини.
Чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие — да забрави за какво е слязла.

За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден. Единствено разрешено е да омесят питка, която да занесат в църквата за освещаване. Заедно с нея се носи и мед, за който се смята, че е придобил лековити сили, затова се пази през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Счита се, че в този ден е редно добре да се почисти домът, а с изхвърлянето на боклука да си отидат всички несгоди и болести и да дойдат здраве и сполука.
 


 

Коментари към "Почитаме Св.Харалампий":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg