Зимата почти си отиде, но с разцъфването на първите кокичета, идва и пролетната умора, отслабналите сили и пониженият имунитет. Затова този сезон трябва да обърнем голямо внимание на храната, която ядем, за да укрепим организма си и да преборим чувството на отпадналост.
На първо място, за да подсилим имунитета си, отслабнал през зимните месеци, трябва да наблегнем на много лимон, мед, вода, и сурови зеленчуци.
За укрепване на сърцето пък, включете ядките във всекидневното си меню. Също така не подценявайте и яйцата. Те повишават нивото на добрия холестерол и подобряват мозъчната дейност и паметта.
Редувайте сутрешното си кафе с чай или прясно изстискан сок от червено цвекло и морков. Не излизайте от вкъщи без да сте закусили. Не е нужно сутрешното ви хранене да е обилно, но важното е да заредите тялото си с енергия преди работа.
Фурмите, съдържащи витамини А и В повишават работоспособността и връщат силите. Хапвайте и мазнини съчетани със захар, като изцедено кисело мляко с течен шоколад. Такава комбинация няма да се отрази особено на талията ви през пролетния сезон, но ще ви избави от умората и сънливостта.
Когато сменим зимното с лятното часово време, в организма ни се нарушават редица физиологически и психологически функции. Затова пийте чай от мента, който освобождава от напрежението и осигурява здрав и спокоен сън.
Лекарите съветват да наблягаме на риба, кисело зеле и салати, за да нормализираме вътрешните си биологични ритми.
Човешкото тяло е снабдено с особена серотонинова система, с която е желателно да съгласуваме диетите си. Серотонинът регулира съня и апетита. Продуктите богати на серотонин са житните и бобовите растения, бананите, спанакът, патладжанът и доматите.
Избягвайте да се подлагате на строги диети през пролетта. Сега организмът ви се нуждае от сили и витамини, а не от глад.