От всички храни по света оризът е може би единственатао, която се харесва на хората в световен мащаб. Тази храна обаче има безброй разновидности, като някои са по-полезни от другите. Нека разгледаме и някои по-популярните и разпространени по магазините варианти и какво могат да предложат те.
Кафяв ориз
Кафявият ориз се счита за по-здравословен от белия си колега, просто защото е пълнозърнест, а не рафиниран. Когато зърното се рафинира, то бива лишено от повечето си хранителни вещества.
Той съдържа желязо, витамини от група В и фибри, както и малко количество протеин протеин, като също така може да помогне за контролиране на холестерола и да понижи нивата на кръвната захар.
Басмати ориз
Това е една от най-ценните кулинарни съставки в Индия и по добра причина. Оризът басмати е с ниско съдържание на мазнини, съдържа есенциални аминокиселини, фолиеви киселини и магнезий.
Проучвания също така сочат, че може да предотврати диабет тип 2.
Жасминов ориз
Родом от Тайланд, оризът от жасмин е дългозърнест сорт с флорален аромат и леко лепкава текстура. Докато обикновеният бял жасминов ориз няма допълнителни предимства спрямо белия ориз, кафявият ориз жасминов ориз запазва хранителните си вещества и е много богат на фибри.
Ориз Арборио
Роден в Италия, оризът Арборио се използва в европейската кухня, особено ризотото.
Той съдържа ниски количества мазнини, но също така витамини А и С и е чудесен източник на протеини.
Въпреки това той има по-висок гликемичен индекс, така че не е много подходящ за диабетици.
Червен ориз
Червеният ориз получава цвета си от антоцианин, който е мощен антиоксидант. Той съдържа и манган и може да облекчава и контролира болките в костите и ставите.
Освен това, той също така може да предотвратява и сърдечно-съдови заболявания, има ниско съдържание на мазнини и е отличнен за диабетици!