Свойствата на плодовете се познават по цвета им

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

 

Добро утро! Решихте ли какво ще хапнете за закуска? Ако още се чудите, ето един съвет. Заложете на някой плод или зеленчук и със сигурност няма да сгрешите.

А знаете ли, че цветовете, в които са обагрени, също са от голямо значение? Диетолозите съветват да залагаме на ярките и пъстрите плодове и зеленчуци и да избягваме тези, които са бледи или безцветни. С две полезни изключения – чесънът и лукът!

Най-интересното обаче е, че по различните цветове можем да преценим специфичните свойства на тези храни.

Оранжевите и жълтите като прасковите, морковите или портокалите, например, могат да ни помогнат за забавянето на процесите на стареене в организма. Това се дължи на така наречените каротеноиди, които се съдържат в тях.

Боровинките, сливите, гроздето или изобщо – сините и виолетовите плодове и зеленчуци, имат изключителен противовъзпалителен ефект. Така е благодарение на веществото антоцианин, което се грижи и за по-доброто ни зрение. Затова, ако работите пред компютъра, това са вашите храни.

Червените плодове и зеленчуци също имат мощен антиоксидантен ефект, така че са препоръчителни за хората, които живеят в големия град.

Със същото свойство могат да се похвалят и зелените храни! Само че те са и идеалното решение, ако искате да подсилите имунитета си.

Избрахте ли цвета си за днес? 


 

Коментари към "Свойствата на плодовете се познават по цвета им":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg