Обичате ли суши? Ние, например, го обожаваме! Тази японска глезотия стана любима на много хора в последните години и популярността й не спира да нараства. И тук идва въпросът дали сушито е толкова диетично и полезно, колкото се твърди?
Всъщност, истината е някъде по средата. Японското ястие има както своите предимства, така и своите недостатъци. Но едно е сигурно – с консумацията му не трябва да се прекалява, защото като нищо може да се сдобиеш с някой и друг килограм в излишък.
В това ястие се съдържа голямо количество бял ориз, който определено не е диетичен. Той е богат на прости въглехидрати, от които може да се напълнее. Дори нещо повече! Специалистите са установили, че с една хапка суши се приемат толкова мазнини и въглехидрати, колкото ако се изядат между 2 и 4 филии хляб.
Да добавим и факта, че в много заведения се предлагат варианти на сушито с крема сирене. Те се доближават повече до европейския вкус, но и са доста по-калорични.
От друга страна обаче японският специалитет съдържа оцет. Той ускорява метаболизма и предотвратява вредното въздействие на въглехидратите. Така че благодарение на него сушито се превръща в балансирано ястие.
Другата добра новина е, че единствената нездравословна съставка в традиционното суши е солта. Към нея спада соевият сос, за който от някои се смята, че е нейн полезен заместител. Но за това няма доказателства!
Хубавото при сушито е, че то съдържа много малко мазнини. Още повече, че когато е приготвено с определени риби като сьомга, например, те са ненаситени и са много полезни. Само 2 гр. от мазнините в сушито са от типа, който са отговорни за лошия холестерол.
Водораслите от своя страна пък преливат от полезни витамини и минерали!
Е, сами виждате, че ако не се прекалява с количествата суши, то може да бъде чудесна храна. В случая, дали ще го хапвате често или пък не, е въпрос на вкус!