Тест за далтонизъм: 1 от 12 не може да се справи

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Цветната слепота, позната още като дисхроматопсия, е аномалия, при която не може да различавате само някои или всички от трите основни цвята, към които е чувствително окото – червен, син и зелен.

Като синоним на това състояние често се използва и термина далтонизъм, въпреки че той се отнася до точно определен вид цветна слепота. Терминът идва от името на английския химик Джон Далтон – първият, който описва цветната слепота и сам страда от нея.

Истината е, че човек може изобщо да не подозира, че има цветната слепота. От далтонизъм страдат предимно мъже и далеч по-рядко жени, макар именно жените да са преносителки на "дефектните гени". Счита се, че средно един на 12 мъже има някакъв проблем с възприятието на цветовете. Най-чести са разстройствата в червено-зелената област и най-редки - в синята.

Тестът на Ишихара е изключително точен метод за проверка на цветоусещането и степента на цветна слепота при хората. Наречен е по името на д-р Шинобу Ишихара, професор в Токийския университет, който за първи път публикува разработките си през 1917 година.

Чрез този тест можете да проверите дали имате някакъв вид цветна слепота. Готови ли сте?  

Отпуснете се, последните две са шегичка! 


 

Коментари към "Тест за далтонизъм: 1 от 12 не може да се справи ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg