Хората са шокирани, наистина ли Нутела причинява рак?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Нутела е неземно вкусна.  Става дума за тотално пристрастяване, към тази толкова гладка и идеална за намазване  върху буквално всичко-кремообразна течност.  Сместа от шоколад и лешници е разпространена и желана по целия свят. Хората са толкова  обсебени, че  започват дебати по въпроса дали това е десерт или субстанция за мазане. Писатели  пишат любовни писма за Нутела. Пекарни  пълнят  сладки и кексове с Нутела. Влюбените подаряват персонализирани буркани с Нутела по поръчка. Манията е пълна.

Така че, когато феновете на Нутела разбират, че според сведенията съставките в италианския продукт са свързани с рака, интернет почти се взривява. За да бъдем по-конкретни, Европейския орган за безопасност на храните наскоро обяви своето становище, че когато палмово масло се рафинира се появяват замърсители, които са канцерогенни, докладва” Business Insider”. Сега, потребителите са много загрижени, че италианските супермаркети стигат толкова далеч, че  премахват Нутела от рафтовете на магазините си.

Но дали обработеното палмово масло наистина е проблем? В края на краищата, то се съдържа в шоколадите, сладоледите, сандвичите, адаптираното детско мляко, и още толкова много хранителни продукти. Това, което го прави опасно, съгласно  Европейския орган за безопасност на храните  е, това че то съдържа три вещества, получени от гликодил: глицидил естери на мастни киселини (GE), 3-монохлоропропандиол (3-MCPD), и 2-монохлоропропандиол (2-MCPD). Тези вещества  се намират също така и в рафинирани растителни масла, но не в толкова висока концентрация.

 

ЕОБХ преглежда множество проучвания, които оценяват въздействието върху здравето на тези вещества. Тяхната констатация? Многократното излагане на GE повишава честотата на тумори при плъхове и мишки, и 3-MCPD може да бъде токсичен за бъбреците на животните и представлява особен риск за мъжката полова система. Въпреки това не е имало достатъчно данни за 2-MCPD, за  да се направи надеждно заключение какви здравословни последствия може да има.

Разбира се, говорител на компанията-майка на „Nutella” – „ Ferrero” , е отговорил на истерията,  като е дал на пълен отчет за Ройтерс :

"Здравето и безопасността на потребителите, е абсолютен и първи приоритет за Ferrero и ние потвърждаваме, че продуктите на Ferrero са безопасни. ЕОБХ (Европейски орган за безопасност на храните) е анализирал наличието на замърсители в голям брой продукти и масла и посочва, че наличието на замърсители зависи от използваните масла и мазнини, както и обработката, на която са подложени.

"Именно поради тази причина,  Фереро внимателно подбира качествени суровини и прилага специфични промишлени процеси, които ограничават тяхното присъствие до минималните нива, напълно в съответствие с параметрите, определени от ЕОБХ. В допълнение, нашите качествени екипи постоянно следят тези фактори и гарантират безопасността на храните на нашите продукти за потребителите. "

Междувременно някои потребители отвръщат на удара като посочват колко е лицемерно съобщението, при условие че продажбите на цигари и други тютюневи продукти продължават без особен проблем.


 

Коментари към "Хората са шокирани, наистина ли Нутела причинява рак?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg