Хранителните предимства на ваниловите шушулки за ума и настроението

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Ванилията е вкус, който повечето от нас добре познават от деца, независимо дали от сладолед или друг вид десерт. Ванилията е наистина един от най-класическите аромати,  които никога не можете да сбъркате. Всъщност екстрактът от ванилия е основна съставка в повечето видове десертни рецепти именно по тази причина; тя добавя сладък и мек вкус, който облагородява почти всяко сладко лакомство.Но ако някога сте опитвали ястие, направено със суров прах от ванилов фасул, а не екстракт, знаете, че те нямат нищо общо.Ваниловият фасул не е просто вкусен аромат за наслада в сладоледа и десертите ... той притежава и хранителна сила, за която често забравяме.

Шушулките на ваниловия фасул растат в райони като Мадагаскар и Таити, - само няколко от най-популярните места. Ваниловият фасул е рожба на единствената плодородна орхидея, която съществува. Фасулът се оставя да изсъхне на слънце и се втвърдява, когато се развие ароматът му. След което се продава или на цели шушулки, предварително настърган или на прах, като паста от ванилов боб (често с добавени захари, които трябва да се избягват, ако е възможно), или напоен с алкохол или алтернативи на алкохола (като глицерин) за получаване на екстракт или ароматизатор за храна.

Ванилията е истинска храна - лекарство, която се използва от векове, и ежедневна „суперхрана“, ако искате да я наречете така. Тя е особено мощна за подобряване здравето на мозъка и настроението. Така че, ако искате вкусен начин, освен шоколада, за да осигурите естествено повишаване на настроението, дръжте малко ванилия наоколо, за да се насладите на ползите й. Още по-добре да се запасите с истински ванилови шушулки или естествен прах от ванилов фасул, за да получите достъп до някои наистина забележителни, хранителни тайни, които притежава тази храна.

1. Магнезий

Минералът, за който днес чуваме често, се намира в повечето храни на растителна основа, включително и във ваниловите зърна. Магнезият е жизненоважен минерал, необходим за цялостното здраве, тъй като той регулира нервната система и действа като балансиращ минерал. Той подпомага както отпускането на тялото, така и производството на енергия. Магнезият е отговорен и за много ензимни реакции в организма, които подпомагат всичко от храносмилането до асимилация на хранителни вещества и регулиране на клетките на мускулната и нервната система. По отношение на мозъка и настроението, магнезият отпуска нервното напрежение, предотвратява или помага при лека депресия и ПМС (предменструален синдром) и оптимизира невротрансмитерната функция за оптимално производство на серотонин и допамин (хормоните, които ни карат да „се чувстваме добре“.) Магнезият е необходим и за здравословни кръвно налягане и нива на кръвна захар.

2. Калий

Всички растителни храни също са богати на калий и ваниловите зърна не са изключение. Една супена лъжица прах от ванилов боб има над 100 милиграма калии. Калият е друг минерал, необходим за здравословни нива на кръвното налягане и подпомага регулирането на водата в тялото, правилните сърдечни контракции и спомага за балансиране на електролитите в организма. За вашето настроение може да помогне чрез отпускане на кръвоносните съдове (поради което е чудесно за кръвното налягане), което от своя страна намалява стреса и напрежението.

3. Калций

Друг минерал, от който всички искат да получат повече, но не чрез мляко, е калцият. Въпреки че е известен като важен минерал за здравето на костите, често се пренебрегват ползите му върху настроението и ума. Калцият намалява кортизола в тялото, хормона на стреса, който е свързан с тревожност, депресия, промяна в настроението и дори наддаване на тегло. Всъщност, ето една интересна забележка: причината, поради която млечните продукти бяха свързани с отслабването в различни проучвания преди години, беше поради съдържанието на калций, а не защото млякото идва от крава или защото други източници на калций не съществуват извън млекопреработвателната промишленост. Калцият се намира в изобилие в царството на растителна та храна, като ваниловият фасул (и много други често срещани храни), който е пренебрегван източник на минерала. Докато храни като зеленчуци, бял боб и семена от чиа са с по-високо съдържание на калций от ваниловия фасул, само една супена лъжица прах от ванилов боб ще ви осигури обилна доза от минерала, която помага да отпуснете ума и да намалите стреса.

4. Манган

Има малко повече шум около този минерал, отколкото преди, и благодарете на Бога за това! Манганът е от съществено значение за здравословното настроение, метаболизма, оптималната функция на нервната система и усвояването на други хранителни вещества. Той се намира в много ядки, семена и суперхрани като какао, ванилия, годжи бери и семена от чиа. Прахът от ванилов фасул всъщност съдържа 30 процента от дневната доза от манган само за една супена лъжица!

5. Афродизиак

И накрая, нека не забравяме силата на храните - афродизиак върху мозъка. Тези храни не са полезни само за либидото ви, но и за повишаване на хормоните в тялото, които са свързани с любов и щастие, като окситоцин и допамин. Те ви карат да се чувствате щастливи, безгрижни и влюбени във всичко. И да, те ще повишат либидото ви, ако то е проблем. Ванилията и шоколадът се използват от стотици години заради тези им качества, така че защо да не се възползвате от тях и да не уважите традицията, нали?


 

Коментари към "Хранителните предимства на ваниловите шушулки за ума и настроението":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg