Яжте кори от банани! Полезни са

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Няма да си кривим душата, че сладкият и доста калоричен(сред плодовете) банан е любимият ни плод. Никога обаче не ни е хрумвало да си хапваме обелката му. И сме били в грешка – банановите кори се оказват не само годни за ядене, но и много полезни.

Ако посетите Индия, например, не се учудвайте, ако видите хората да си хапват бананите с техните кори. За разлика от западняците, много източни култури са наясно с хранителните им свойства.

Не, кората няма да ви е вкусна за ядене сурова, защото е жилава и доста горчива. Но спокойно може да я добавяте в смутита, да я пържите, печете или варите поне за 10 минути. Топлината ще я омекоти и направи по-лесна за дъвчене.

Колкото повече остарява бананът, толкова по-тънка и сладка става кората му. Това се дължи на  естествен растителен хормон, наречен етилен. Етиленът си взаимодейства със захарите и фибрите в банановите кори, променяйки сложните захари в прости и „разбива“ пектина, форма на фибри в бананите, която ги държи стегнати. Затова колкото по-стар е бананът, толкова по-мек е той. В същото време други хормони взаимодействат със зелените пигменти в кората и я превръщат в жълта, а след това и в кафява на цвят.

Какви са хранителните качества на банана?

Сладкият банан със средна големина съдържа значителен процент от дневната препоръчителна доза на различни нутриенти:

-          12% от дневния прием на фибри, които помагат на храносмилането и намаляват риска от диабет;

-          17% витамин С, важен за имунната система, както и за израстването и развитието;

-          20% от необходимата доза витамин B6, който помага за способността на тялото да превръща храната в енергия;

-          12% калий, който помага за развитието на клетки, тъкан и органи;

-          8% магнезий, важен за производството на енергия и регулиране на глюкозата и кръвното налягане.

А ако освен банана си хапвате и кората му, ще получите още по-голяма доза от тези нутриенти. Кората ще ви зареди с голяма доза витамини B6 и B12, както и магнезий и калий. Съдържа и фибри и протеини.

За какво още може да използваме банановата кора?

Ако не можете да понесете яденето на кората, помислете дали да не се възползвате от качествата ѝ по друг начин. Като тези страхотни идеи от Natural Living Ideas:

-          Добавете кора в кана с вода и я оставете така за няколко дни. След това използвайте водата, за да полеете цветята у дома. Нутриентите от кората ще поддържат растенията здрави и силни.

-          Може да си направите оцет от корите и да го използвате в салати.

-          Може да поставите месото върху бананова кора в тигана за печене, за да го запазите сочно и крехко.

 

Вижте още:

5 полезни техники на готвене

15 любопитни факта за кафето


 

Коментари към "Яжте кори от банани! Полезни са":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg