Вкусните и полезни сезонни плодове, част 2

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Вкусните жълто-оранжеви плодове са родом от Китай, откъдето са се разпространили по цял свят на всички континенти.

Те са не само много вкусни и ароматни, но и са много полезни.

В някои райони на Пакистан и до днес са един от основните компоненти на храненето.

Ето и ползите да похапваме кайсии

Сочните сладко-кисели плодове са значим източник на витамин А, благотворен за доброто зрение, здравето на кожата, слизестите обвивки и липсата на преждевременни бръчки.

В 300 г сладки кайсии се съдържа дневната потребност на организма от този витамин.

Кайсиите съдържат и витамини от група В

Високо съдържание на Калий и желязо

В това е главното преимущество на плода. Защото високото съдържание на тези микроелементи подпомага организма да има бодрост и здрав тен.

Подпомагат профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците.

В кайсиите има флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове, имат антимикробни и лъчезащитни свойства.

Притежават пектини, способни да извеждат от организма отровните вещества, тежките метали и радиоактивните елементи; минерални соли на калция, антибактериални вещества, киселини – яблъчна, лимонена, салицилова.

Кайсиите акумулират в себе си енергията на захарта, витамините, минералите, пектините, дъбилните вещества, необходими за жизнените дейности на организма. 

Трябва да се има предвид и, че в градинските кайсии се съдържат до 28% захар, в сушените – до 85%.

Вижте още:

Вкусните и полезни сезонни плодове, част 1 

Плодовете са опасни за зъбите?


 

Коментари към "Вкусните и полезни сезонни плодове, част 2 ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg