Вкусните жълто-оранжеви плодове са родом от Китай, откъдето са се разпространили по цял свят на всички континенти.
Те са не само много вкусни и ароматни, но и са много полезни.
В някои райони на Пакистан и до днес са един от основните компоненти на храненето.
Ето и ползите да похапваме кайсии
Сочните сладко-кисели плодове са значим източник на витамин А, благотворен за доброто зрение, здравето на кожата, слизестите обвивки и липсата на преждевременни бръчки.
В 300 г сладки кайсии се съдържа дневната потребност на организма от този витамин.
Кайсиите съдържат и витамини от група В
Високо съдържание на Калий и желязо
В това е главното преимущество на плода. Защото високото съдържание на тези микроелементи подпомага организма да има бодрост и здрав тен.
Подпомагат профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания и отоците.
В кайсиите има флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове, имат антимикробни и лъчезащитни свойства.
Притежават пектини, способни да извеждат от организма отровните вещества, тежките метали и радиоактивните елементи; минерални соли на калция, антибактериални вещества, киселини – яблъчна, лимонена, салицилова.
Кайсиите акумулират в себе си енергията на захарта, витамините, минералите, пектините, дъбилните вещества, необходими за жизнените дейности на организма.
Трябва да се има предвид и, че в градинските кайсии се съдържат до 28% захар, в сушените – до 85%.
Вижте още:
Вкусните и полезни сезонни плодове, част 1
Плодовете са опасни за зъбите?