Ароматна, пикантна и екзотична, индийската кухня определено е нещо, което си заслужава да се опита. Затова днес решихме да ви предложим точно такова ястие. И нека заложим на нещо класическо – къри, зеленчукояо къри!
Необходими продукти:
2 см настърган джинджифил
или 1/2 ч. л. сух джинджифил
1 глава кромид лук
2 домата
1/2 ч. л. гарам масала
200 г кисело мляко
1 ч. л. сладък червен пипер
2-3 скилидки чесън
2 с. л. къри
100 мл прясно мляко
100 мл зеленчуков бульон
150 г карфиол
150 г зелен фасул
1 моркова
1 картоф
ситно нарязан кориандър
Начин на приготвяне:
В тигана се запържва ситно нарязан лук заедно с чесън и джинджифила.
Прибавя се млякото и се оставя да ври 3 минути. Зеленчуците се нарязват на кубчета и се прибавят към млечната смес. Намалява се огъня и сместа се задушава до полуготовност. По необходимост се прибавят и 100 мл зеленчуков бульон.
Доматите се нарязват на кубчета и се изсипват към сместа. Посолява се на вкус и се подправя с подправките. Добавя се киселото мляко и се задушава на тих огън, докато кърито не стане гъсто.
По желание зеленчуковото къри може да бъде поръсено със ситно нарязан кориандър.
Зеленчуковото къри се сервира с питки чапати или ориз басмати.