Обичате ли мусака? Ние обожаваме това традиционно ястие, затова, когато попаднахме на негов летен вариант с тиквички и патладжан, веднага се изкушихме да го пробваме. Много е вкусно, затова горещо ви препоръчваме да си забъркате такава мусака.
Необходими продукти:
500 г тиквички
500 г патладжани
2 глави лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1/2 ч.ч. ориз
1 к.ч. олио
2 домата
сол
черен пипер
1 ч. л. червен пипер
2 яйца
2 с. л. брашно
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и тиквичките, подсушете ги и ги нарежете на кръгове.
Запържете ги в сгорещена мазнина.
Отделно запържете накълцания кромид и щом омекне към него добавете измития ориз. Бъркайте, докато и той се запържи. Долейте около 1 и 1/2 ч.ч. топла вода, добавете и подправките на вкус и оставете да уври.
Намазнете тава и на дъното подредете кръгове домат. Отгоре подредете кръгове патладжани и тиквички, върху тях разстелете ориза и отгоре пак изпържените тиквички и патладжани.
Между редовете поръсете с малко подправки. Най-отгоре наредете пласт кръгове домати и сложете мусаката да се пече за 30 минути в умерено загряна фурна.
След това я залейте с разбитите яйца, брашно и прясно мляко. Върнете мусаката във фурната да се запече, докато заливката стегне и придобие приятен загар.
Добър апетит!