Чудите се какво да си сготвите? Не му мислете, а пробвайте тази рецепта за ризото със синьо сирене и бекон. Комбинацията на съставките е страхотна! Толкова страхотна, че направо да си оближеш пръстите…
Необходими продукти:
1 с. л. зехтин
180 г бекон
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 л пилешки бульон
250 мл вода
300 г ориз Arborio
125 мл сухо бяло вино
90 г замразен грах
100 г натрошено синьо сирене
20 г нарязано на дребно краве масло
сол
смлян черен пипер
40 г настърган Пармезан
Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява в голяма тенджера. Прибавя се ситно нарязания бекон и се запържва до златист цвят. Добавят се дребно нарязаният лук и пресованият чесън и сместа се задушава 3-5 минути като се разбърква. Лукът трябва да омекне, но без да се оцветява.
Междувременно в друга тенджера се смесват водата и бульонът. Кипват се, похлупват се и се оставят да къкрят на слаб огън.
Оризът се изсипва към лука, готви се 1 минута като се разбърква и се сипва виното. Ризотото се кипва и се оставя да ври непокрито, докато се изпари виното. Прибавя се постепенно горещ бульон на порции (по 125 мл) като новата порция се сипва, когато оризът е поел предишната. Оризът трябва да се разбърква периодично, за да не прегори ризотото.
Процесът от прибавянето на ориза и готовността не би трябвало да бъде повече от 35 минути. Последните 5 минути се сипва замразеният грах, а накрая се добавят сиренето, маслото и ризотото се подправя със сол и черен пипер.
Разбърква се, докато се получи еднородна смес и това е! Ризотото се разпределя в предварително затоплени купички и се поръсва с настъргания Пармезан.
Добър апетит!