Ризото със синьо сирене и бекон

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Чудите се какво да си сготвите? Не му мислете, а пробвайте тази рецепта за ризото със синьо сирене и бекон. Комбинацията на съставките е страхотна! Толкова страхотна, че направо да си оближеш пръстите…

 

Необходими продукти:

1 с. л. зехтин

180 г бекон

1 глава кромид лук

2 скилидки чесън

1 л пилешки бульон

250 мл вода

300 г ориз Arborio

125 мл сухо бяло вино
90 г замразен грах
100 г натрошено синьо сирене
20 г нарязано на дребно краве масло
сол
смлян черен пипер
40 г настърган Пармезан

 

Начин на приготвяне:

Зехтинът се загрява в голяма тенджера. Прибавя се ситно нарязания бекон и се запържва до златист цвят. Добавят се дребно нарязаният лук и пресованият чесън и сместа се задушава 3-5 минути като се разбърква. Лукът трябва да омекне, но без да се оцветява.

Междувременно в друга тенджера се смесват водата и бульонът. Кипват се, похлупват се и се оставят да къкрят на слаб огън.

Оризът се изсипва към лука, готви се 1 минута като се разбърква и се сипва виното. Ризотото се кипва и се оставя да ври непокрито, докато се изпари виното. Прибавя се постепенно горещ бульон на порции (по 125 мл) като новата порция се сипва, когато оризът е поел предишната. Оризът трябва да се разбърква периодично, за да не прегори ризотото.

Процесът от прибавянето на ориза и готовността не би трябвало да бъде повече от 35 минути. Последните 5 минути се сипва замразеният грах, а накрая се добавят сиренето, маслото и ризотото се подправя със сол и черен пипер.

Разбърква се, докато се получи еднородна смес и това е! Ризотото се разпределя в предварително затоплени купички и се поръсва с настъргания Пармезан.

Добър апетит! 


 

Коментари към "Ризото със синьо сирене и бекон ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg