Уикенд закуска! Понички с ванилова и шоколадова глазура

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Какво по-хубаво от това да започнеш един слънчев уикенд с ванилово-шоколадова закуска? Е, ние ви предлагаме рецептата за поничките с ванилова и шоколадова глазура, а от вас изпълнението!

Необходими продукти:
4 ч. ч. Брашно
1/4 ч. ч. захар (и 1 с. л. за маята)
3/4 ч. ч. прясно мляко (и 3 с. л. за маята)
5 жълтъка
70 гр. краве масло
1 кубче жива мая
олио за пържене

За ваниловата глазура:
1/2 ч. ч. пудра захар
1/4 ч. ч. прясно мляко
1 ванилия

За шоколадовата глазура:
200 гр. черен шоколад
200 гр. бял шоколад

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 3 с. л. топло мляко, заедно със 1 с. л. захар.

Брашното се слага в купа и в него се прави кладенче. Слагат се шупналата мая, захарта, жълтъците, разтопеното масло и се налива топлото мляко. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса, покрито с фолио, докато удвои обема си (за 30-40 минути). После се разточва на кора с дебелина 2 см, върху набрашнен плот.

С помощта на ринг (или стъклена чаша) се изрязват кръгчета. Оставащото тесто се разточва отново и пак се оформят кръгчета. Това се прави до изчерпване на тестото. Поръсват се с малко брашно (,за да не хващат кора) и се оставят да втасат за още 10–15 мин.

Поничките се пържат в сгорещена на до 180 градуса мазнина до златисто. След това се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят.

За се приготви ваниловата глазура, млякото се загрява заедно с ванилията и след това се сипва захарта. Бърка се докато се разтвори.

Двата вида шоколад пък се начупват и се разтопяват на водна баня, всеки в отделен съд.

Част от поничките се намазват с глазура и се поръсват с пудра захар, а другите се заливат с шоколад.

А ако искате, можете да ядете тези вкусотии и сладко!  


 

Коментари към "Уикенд закуска! Понички с ванилова и шоколадова глазура":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg