Как да се храним правилно според алкалната диета?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Специалистите са категорични, че една от най-важните основи за добро здраве и красива фигура, е алкално-киселинният баланс в организма. Той зависи изцяло от това какви храни и напитки консумираме, тяхното pH и начина, по който ги съчетаваме.

Според Надя Петрова, експерт по здравословно и балансирано хранене: „водата е най-често срещаната молекула в тялото и ние имаме нужда от нея ежедневно. В човешкото тяло има около 50 трилиона клетки и всяка от тях не може да съществува без вода. Кръвта е 70% вода, мускулите – 75%, костите – 22% и т.н. Водата е и главният преносител на всички ценни вещества и кислород до клетките. Самата вода обаче има алкални и киселинни свойства, които се измерват чрез нейното pH (potential hydrogen) или потенциален водород. Скалата на pH на водата върви от 1 до 14, като 7 се смята за неутрално ниво, под 7 за киселинно и над 7 за алкално.

За да си здрав, организмът постоянно се стреми да поддържа алкални нива на водата в тялото, което зависи освен от водата, която пиеш и от храните и другите напитки в ежедневието. Ако нивата на pH станат прекалено киселинни, това в повечето случаи означава болест, докато алкалното pH е индикатор за здраве. Разбира се, никой не може да се храни само с алкални храни, но за да поддържа тялото баланс, алкалните трябва да преобладават, като добрата пропорция обикновено е 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки. Водата също задължително трябва да е с алкално pH, като например изворна вода, която има pH над 7 и минерална с над 9 pH.”

В следващата таблица ще видите кои храни са високо алкални и кои – киселинни. Тя ще ви помогне да прецените какво трябва да промените в обичайното си меню (кои продукти да намалите и кои да увеличите), за да се чувствате добре в тялото си.  


 

Коментари към "Как да се храним правилно според алкалната диета? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg