Потите се много? Защо някои се потят повече, отколкото други

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Моето тяло

Забелязали ли сте, че момичето, което тича по бягащата пътека до вас в салона, има само леки петна по дрехите, а вашата тениска  е напълно напоена? Или след часа по гореща йога всички останали излизат от клас с няколко  влажни петна от пот, а вие имате чувството, че току-що сте излезли от басейна. Какво става?

 

Е, изпотяването е напълно нормално. Искате да се потите! Може би просто не на интервю за работа, или на среща, или в друг неудобен момент. Но всеки трябва да се поти това е естествена телесна функция, контролирана от вашата  нервна система.Потта помага да се поддържа нормална вътрешна телесна температура. Потните жлези започват да произвеждат повече пот по различни причини като треска, чувство на нервност или тревожност, упражнения или висока външна температура. Диетата ви също може да играе роля в отделянето на пот, тъй като много хора реагират със изпотяване на пикантни храни или топли напитки.

 

Противно на общоприетото схващане, потенето не "детоксикира" тялото ви. Повече от 99% от потта е вода, комбинирана с някои електролити, като сол. Малко количество токсични вещества могат да се отделят чрез потта, но процесът на детоксикация се осъществява предимно в черния дроб, бъбреците и белите дробове.

Така че ние се потим, за да се охладим, но колко е твърде много?

Д-р Дий Анна Глейзър, , президент на дружество по хиперхидрозата, казва, че „количеството пот, считано за нормално, е доста променливо и зависи от нуждите на тялото.“ Има средно количество, когато става дума за пот, но някои хора произвеждат повече, а някои по-малко. Хората могат да отделят по-малко от литър или до няколко литра на ден, в зависимост от това, което правят. Така че, ако спортувате, работите на горещ климат или се окажете в стресова или неудобна ситуация, можете да очаквате да се потите повече.

Ако се потите прекомерно, особено в няколко области, като ръцете, краката или подмишниците, може да имате заболяване, наречено хиперхидроза, при което тялото ви отделя много повече пот, отколкото трябва. Ако откриете, че се изпотявате прекомерно, докато спокойно седите на бюрото си или гледате филм, може да имате хиперхидроза. При хиперхидроза охлаждащият механизъм на тялото е толкова свръхактивен, че произвежда четири или пет пъти повече от необходимото количество пот. Причината за това състояние е неизвестна, но около половината от хората, които го имат, имат някакъв вид семейна история, наследственост. Ако смятате, че имате това състояние, посетете лекар!

Освен прекомерно изпотяване поради медицинско състояние, ако просто се окаже, че се потите повече от приятелите си по време на тренировка или на пикник в горещ летен ден, ето няколко фактора, които биха могли да играят основна роля в проблема:

Кафе

Сутрешната чаша кафе може да направи повече от това просто да ви събуди - може да ви накара да се потите. Кафето увеличава изпотяването по два начина. Първо, кофеинът стимулира централната нервна система, активирайки потните жлези, така че колкото повече кофеин пиете, толкова повече се потите. Второ, усещането на топлината от самата напитка може да накара тялото ви да се почувства достатъчно горещо, за да се поти.

Пикантни храни

Ако редовно консумирате пикантни храни, може да забележите реакция на потене. Пикантните храни карат тялото да чувства топлина, като стимулира същите нервни рецептори, които реагират на топлина. Ето защо индийска, мексиканска храна или шкембе чорба може да накара тялото ви да се облее в пот.

Менопауза и горещи вълни

 

По време на менопаузата нивата на естроген са по-ниски и могат да играят трикове на хипоталамуса - измерване на температурата на тялото. Горещата вълна по време на менопаузата кара тялото ви да мисли, че сте в средата на Сахара, дори ако навън вали сняг. В отчаян опит да изхвърлите излишната топлина, кръвоносните съдове в кожата ви се разширяват, а потните ви жлези работят извънредно, което ви кара да се зачервите, изпотите и да търсите начин да се охладите.

Алкохол

 

Твърде много алкохол може да причини нещо, наречено вазодилатация - разширяване на кръвоносните съдове в кожата. Когато някой е изпил прекалено много напитки, може да забележите не само размазана реч и треперещи крака, но и зачервено и изпотено лице и кожа.

Пушене

Никотинът кара тялото ви да отделя химикал, наречен ацетилхолин, който стимулира потните ви жлези. Освен това повишава сърдечната честота, кръвното налягане и телесната температура. Никотинова абстиненция също може да причини излишно изпотяване, но ако изтърпите всички етапи, достатъчно дълго, за да се откажете от навика, изпотяването ще отшуми.

Медикаменти

Потенето може да бъде страничен ефект на много лекарства, включително антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, лечение на рак и някои лекарства за диабет. Ако лекарството ви кара да се потите, консултирайте се с лекар.

Всички тези фактори, както и други, могат да определят колко пот произвеждате ежедневно, докато извършвате определени дейности. Освен ако не смятате, че имате хиперхидроза, най-вероятно нивото на потта ви е нормално. Така че, ако сте склонни да се потите малко повече във фитнеса, това не е проблем. Ако ви предстои среща или бизнес презентация, препоръчвам ви да се освободите от алкохола, кафето и никотина за няколко часа. О, и от пикантни храни!


 

Коментари към "Потите се много? Защо някои се потят повече, отколкото други":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg