Проучване открива още доказателства, че кафето може да се окаже животоспасяващо

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Изследователи откриват още доказателства, че кафето може да е полезно за теб.Хора, които пият редовно, умерени количества кафе, е по-малко вероятно да умрат от редица заболявания - от диабет до сърдечно-съдови проблеми.

Мярката е около 5 чаши на ден и дори безкофеиновото кафе помага, открива екип на Харвард , университетско училище за обществено здраве.

Но дори и големите колиечства кафе не са достатъчни да неутрализират щетите от тютюнопушенето, докладват за списание  Обръщение ( „Circulation”).

 „Основното послание, че редовната консумация - между 3 и 5 чаши кафе на ден се асоциира с по-малък риск при общата смъртност и смъртността, причинена от няколко болести като диабет и сърдечно-съдови заболявания и самоубийство,"Франк Хю, професор по хранене и епидемиология, който помага при провеждане на изследването заяви пред НБиСи Нюс (NBC News).

 „В предишни изследвания по темата, повечето от използваното кафе е кофеиново. В нашето изследване и кофеиновото, и безкофеиновото кафе показва по-нисък риск от смъртност, но още не е налично крайно заключение.”

Хю и негови колеги се обръщат към два огромни източника на информация: проучвания на повече от 200 000 лекари и сестри, които редовно обновяват информацията на изследователите за храненето си и други ежедневни навици и детайли за здравето си за над 20 години.

Пиещите кафе като цяло е по-малко вероятно да умрат през тези десетилетия, отколкото не-пиячите на кафе. Ефектите са дори по-силни и по-ясни, когато екипът изключва пушачите. За непушачите, които пият кафе е между 8 и 15 на сто по-малко вероятно да умрат, в зависимост от това колко кафе пият.

"Това е добра новина за хората, които пият кафе, защото доказателствата са силни. Пиенето на кафе може да има добър резултат за здравето," каза Хю.

Тук обаче има и  неясна взаимозависимост. Хората, които пият кафе, е по-вероятно да пушат, пият и ядат червено месо.Други навици в начина на живот могат да вървят заедно с много  пиене на кафе, и учените не са съобщили за това дали изследваните хора пият кафето си черно, със сметана, със захар, или като гигантски пенливи напитки от веригите  кафенета.

Ние не препоръчваме кафето като част от стратегията за превенция на хроничните заболявания, защото пиенето на кафе е индивидуално поведение и има много други фактори в диетата, които имат по-голям ефект. Хората трябва да са наясно и  с количеството добавена захар за кафените напитки, което може да се превърне в проблем ", каза Хю.

Какво би могло да направи кафето за здравето? Тъмните напитки за източник № 1 в диетата на американците за източник на антиоксиданти – тези химически съединения, които се борят с разрушението на вашето ДНК, причинено от ежедневните вредни фактори.

"Основното послание е, че хората, които се радват пиенето на кафе НЕ трябва да се тревожат за това, че вреди на тяхното здраве."

Други изследвания са открили доказателства, че кафето може да помогне на хората да се възстановят от рак на дебелото черво, по-нисък риск от диабет и намаляване на възпаления, свързвани с диабета и сърдечно-съдовите заболявания.

Съветници на правителството на САЩ казват, че, новите хранителни предложения, трябва да посочват ползите от кафето, които включват защита срещу диабет, паркинсон и рак на черния дроб.

" Хлорогенова киселина, лигнаните, хиндина, тригонелин, и магнезия в кафето намаляват инсулиновата резистентност и системното възпаление," пишат изследователите.

 „Това е може би най-доброто изследване, което ще получим, поради големия брой изследвани, включването на жени и мъже, както и десетилетията на последователни действия”каза кардиолога д-р Шарон Хейс от клиника Майо в Минесота, който не участник в изследването.

"Основното послание е, че хората, които се радват на пиенето на кафе НЕ трябва да се тревожат за това, че вреди на тяхното здраве."каза Хейс за NBC News. "Кафето всъщност може да бъде от полза за здравето."


 

Коментари към "Проучване открива още доказателства, че кафето може да се окаже животоспасяващо":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg