Рибки завинаги

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Щастливи сме да ви представим и  да ви поканим на новата изложба на Николай Тотев,  – „Рибки завинаги” Първата изложба в малък формат на художника, ще се открие утре, 20 февруари 2018, вторник, 18 часа  в клуб Chaya Tea Room (ул. "Врабча" 15Б / вход от ул. "Дунав"). С интересния художник вече запознахме  читателите на  Beu.bg, по повод на юбилейната му изложба май месец  миналата година. Ето какво пише белгийският изкуствовед Кърт Хаубрехтс за една от картините в новата изложба, а именно „Автобусът” :

 "Настанила се някъде в пространството между Арт Брут, наивизма, дадаизма и символизма, тя притежава облика на абстрактно изкуство.
Абстрактно? - ще попитате. Да, абстрактно. Но не като визуален код/език, а като математика на творбата. Повечето художници повеждат погледа на зрителя през картината, насърчават окото да поспре върху някой централен елемент от творбата. Но в „Автобусът“ Тотев неуморно провокира окото на зрителя, не да следва логиката, а да се спира и тръгва отново и отново – елементите не управляват погледа в определена посока, нито конструкцията на творбата, разделена на три равни хоризонтални полета, правят връзка между видимостите на платното. Вместо това го оставят да обхожда всяка отделна фигура или елемент, независимо един от друг. „Антиматематика“, която разчупва установените естетически правила, в която няма нищо „наивистично“, въпреки че това е първото впечатление на зрителя!"

„Наивистичното” е личният визуален език на художника, създаден колкото интуитивно, толкова и напълно съзнателно търсен и изграждан през годините.  В новите платна присъства и неизменният  за автора експресивен рисунък, съпроводен и допълван от характерната за него силна емоционална наситеност. Съчетани с присъщия за Тотев хумор и самоирония, подсказани и от заглавието на изложбата – „Рибки завинаги”, обещават забавно, интересно и приятно преживяване с чаша чай в ръка. 


 

Коментари към "Рибки завинаги":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg