Силата на креативността

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

На 23-ти октомври, в галерия Арт Алея на улица „Уилям Гладстон“,№ 51 А, в 18.30 ч. се открива седмата самостоятелна изложба на младата художничка Магдалена Николова. Изложбата носи логичното заглавие „Пластове”, което напълно отговаря на многопластовите платна и графики, на които ще можем да се насладим от сряда до 10 ноември в Арт Алея.

Многопластови в буквален преносен и смисъл. Наслояванията на различни форми и цветове, петна и линии изграждат цветни структури, които въздействат силно на сетивата. Яркият колорит на абстрактните на пръв поглед образи издава увереност, силна чувствителност и огнена енергия, овладяна от опитната ръка на художничката. Извън формалните белези и характеристики на творбите в тях лежат натрупаните пластове от преживявания, емоции и състояния, съпътстващи неизменно живота на човек. Лични и професионални успехи, и разочарования, които изграждат нашата личност и оформят това, което представляваме днес.

 

Според самата художничка „Пластовете” са продукт на избора. Изборът, който всеки прави в даден момент. Тя се вдъхновява и интерпретира визуално и философски мисълта на Жан Пол Сартр „Човек е осъден да избира“. Отделните избори, които правим определят невидимата ни същност, както слоевете в платната и графиките формират видимото за окото.

 

В новите си, непоказвани до сега произведения, Магдалена Николова не спира да експериментира и за пръв път ще видим вградени в акрила и структурните пасти елементи от сух пастел, въглени и цветни стружки. Смесена техника, която е новост и за самата авторка, и за зрителите. Освен платната изложбата включва и серии графични работи – сериграфии, рисунки и ситопечат.

 

Малко повече за художничката: Магдалена Николова е художник, дизайнер и независим изследовател. Успешно защитава докторската си степен през 2018 година на тема „Художественият текстил в България от 1960 до 2000 година“ към ФПИ, катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ на НХА, София. Изнасяла е доклади и има научни публикации, свързани с развитието на художествения текстил в съвременното изкуство. Художник в областта на арт текстила, живописта и графиката. Има множество участия в общи и самостоятелни изложби. Нейни творби са част от множество частни колекции в страната и чужбина.

Не пропускайте възможността да посетите галерия „Арт Алея” от 23. 10. 2019 –та, 18.30 часа до 10.11.2019 –та.

Ани Венкова


 

Коментари към "Силата на креативността ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg