11 интересни факта за произхода на козметиката

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Козметика

Кога и как се появили средствата, с които днес се разкрасяваме? Ние приемаме огромното разнообразие от декоративна козметика, без да се замисляме, но как ли са се разкрасявали жените в миналото?


Попаднахме на няколко любопитни факти за произхода на козметиката ни и как тя е била възприемана в миналото!

1. Декоративната и лечебна козметика била позната още в Древен Египет: красавиците по онова време също се грижели за прическата, нанасяли пудра, сенки и руж. В папируси е описана грижата на египетските жени – очите си те разкрасявали с черен прах, а челото с меден сулфат или смлях малахит. За измиването им били необходими смляна тухла, пясък, пемза или пепел, по онова време още не са имали сапун.


2. Професията на козметика възниква първо в Древна Гърция. Човекът, който с помощта на специални средства помагал на жените да отстранят дефектите по кожата, се наричал "козметолог". Той "приписвал" масажи, водни процедури, кремове.


3. В Рим на козметиката се приписвало толкова голямо значение, че на Сената се наложило да приеме закон, ограничаващ внасянето ѝ от други страни, защото покупката на козметични средства от Египет, Китай и други страни сериозно ударила хазната. Стремящите се към красота римски жени не се плашели от нищо, дори и от токсичните вещества, които се съдържали в първообраза на червилото.


4. Червило за пръв път използвали в Месопотамия и го приготвяли от червен пигмент, пчелен восък и животинска мазнина. По-късно червилото се появило в Древен Египет, Гърция и Рим. Думата за червило произхождала от латинската "pomum", което буквално означава "ябълка". Именно от ябълки се приготвяли първите червила.


5. Християнската църква се отнасяла крайно отрицателно към така желаното изменение на външността и обвинявала в светотатство жените, ползващи козметика. Дори бил издаден закон, според който се смята за недействителен брак, в който жената е въвлякла мъжа не чрез демонстрация на истинския си вид и със скриване на недостатъците си. Такава жена обвинявали в магьосничество.


6. Лакът за нокти бил изобретен в Китай около 30 век пр.н.е. Дългите нокти се смятали за признак на висшето съсловие. За демонстрация на това, че не се занимават с ръчен труд, жените си пускали нокти, дълги до 25 см, а мъжете приемали дългите нокти като амулет срещу злото.

 


7. Прототип на съвременния козметичен несесер станал дамски футляр с палмово масло и масло от мента, мазило от майорана. Наличието на такъв футляр било доказателство за финансовата обезпеченост на собственичката му.


8. През XVII век на мода дошла пудрата – слагали си я на косата и лицето както жените, така и мъжете. Изполвали я, за да прикрият чертите си, защото по това време вече да се появиш в обществото с естествения си вид се смятало за върховно неприличие.


9. Във Викторианската епоха в Англия пък, напротив, да използваш козметика било свидетелство за низък морал. Затова дамите щипели бузите си и си хапели устните, за да поруменеят.


10. Първата спирала за мигли била дело на Юджийн Римел, през XIX век. И досега Rimmel на много езици означава "спирала" – на португалски, турски, румънски и други.


11. Първата модерна спирала е създаден през 1913 г. от химика Уилямс за сестра му Мабел и представлявала смес от въглища и вазелин. От съединението на име Mabel и названието на един от компонентите се появило наименованието на една от водещите козметични компании – Maybelline. Съвременната опаковка на спирала се появила 40 години по-късно, благодарение на Хелена Рубинщайн.

 

Вижте още:

3-те цвята червило, които всяка жена трябва да има

Как да си направите ванилов глос


 

Коментари към "11 интересни факта за произхода на козметиката":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg