22 beauty митa, на които не бива да вярваме

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Може и да се радваме на изобилие от козметични продукти и аксесоари, да имаме достъп до каква ли не информация в грижа за красотата ни, но за съжаление в beauty индустрията витае и дезинформация – неясни или откровено неверни неща, от това колко често да си мием косата, какъв цвят червило подхожда на тези сенки, до доста по-сериозни проблеми. Всъщност именно изобилието, с което разполагаме, поражда неверните твърдения.

Идеологиите в разкрасителния бранш може и да идват и да си отиват, но има правила, които неизменно остават с времето. От тях не бива да се отказваме. Задължително обаче трябва да спрем да вярваме на митовете, които може да ни изиграят лоша шега. Ето22от тях. Развенчани.

Ако пари, значи действа

Да, някои активни съставки могат да оставят щипещо усещане, но зачервяването и паренето са типични симптоми на раздразнение.

Червенокосите дами не могат да носят червено червило

Убеждението, че червенокосите жени не могат да носят червено червило е толкова остаряло, че е изумително как някои жени му вярват. Истината, дами, е, че може да носите каквото си поискате, дявол да го вземе.

Грижата за кожата трябва да е скъпа, за да действа

Не, не всяко чудо за кожата лежи на дъното на бурканче с крем за 200 лева. Дрогерийните магазини са чудесни места, на които ще откриете не по-малко чудесни козметични продукти. Нещо повече – някои от тях имат собствени марки, които не отстъпват по нищо на „марковите“(да, това е така – много често плащаме за марка). Ако искате добра грижа за кожата си, научете са да разчитате съставките – и на скъпото, и на евтиното.

Шампоанът и балсамът трябва да са от една марка

Не, не е задължително. Напротив, смесването на различни марки, съответно и различни съставки, може да се окаже по-полезно за косата.

Трябва да нанасяте n-брой продукти, за да се погрижите за кожата

Ако кожата ви е чувствителна, не бива да я товарите с един куп продукти. Смесването на какво ли не може да доведе до поява на пъпки, зачервяване и други проблеми. Всъщност изследванията показват, че за всеки тип кожа са важни четири стъпки, които общо се състоят от 3продукта(по един за всеки етап)– измиване, тонизиране, овлажняване.

Трябва да си правите маска не повече от веднъж седмично

Всъщност зависи каква маска точно си правите. Но няколко пъти седмично е много по-добрият вариант, за да се сдобиете с блестяща и здрава кожа. Внимавайте единствено да не си пречат съставките, просто няма да има ефект.

Трябва да имате предвид подтоновете на кожата си, когато избирате грим

Може да разчитате, че това да познавате подтоновете на тена ви е във ваша полза. Но нещата на практика стоят по друг начин – много малко жени знаят какъв подтон е кожата им и много често изборът на грим е емоционално решение, всички действаме с „ооо, много ми харесва, ооо, не ми харесва“. Ако искате да съобразите цвета на грима, много по-добре е да бъде с цвета на косата и очите ви.

Шампоанът е преди балсама

Отдавна разбихме този мит. Балсамът на второ място не се отмива както трябва, макар и ние да не го усещаме, а това е предпоставка за утежняване и по-бързо омазняване на косата.

Лазерното епилиране е завинаги

Иска ни се. Но, уви, не е така. Някои жени може и да имат късмета да спрат растежа на космите. Но реалната редукция е 70 до 90% в зависимост от организма.

Гел лака съсипва ноктите

Донякъде е вярно. Но просто не е самият гел лак, а свалянето му, то съсипва ноктите. Може да предотвратите това, като си правите почивки от гел маникюра.

Може да възстановите цъфналите връхчета на косата

Цъфналите връхчета са увредени кутикули. Както не можем да върнем вече изядения шоколад, така не можем и да поправим вече мъртвите кутикули. Може да отрежем цъфналите връхчета и да се грижим за косата, за да не се случва това.

Може да се отървете от целулита с крем

Уви, не. Няма чудодеен крем, който да разбие портокаловата кожа, докато лежите на дивана и си гледате „Сексът и градът“. Причините за появата на целулита са комплексни. Има как да го премахнете, но това не става само с крем, а със система от промени – физическа активност, промяна в режима на хранене, много вода и кремове(да,може).

Дезодорантите предизвикват рак

Може би, но няма неоспорими доказателства, че дезодорантите предизвикват рак.

Всичко натурално е по-добро

Невинаги е така. Особено, когато си говорим за аромати. Натуралните съставки изветряват по-бързо от синтетичните и да ползвате продукти след определен срок може да доведе до инфекции.

Продуктите са за мъже и за жени

Това е само опаковка и реклама. Всичко от самобръсначки до шампоани и дезодоранти може да се ползва и от двата пола, независимо от това, което ви говорят в рекламите.

Спиралата може да направи миглите да изглеждат като изкуствени

За съжаление тази заблуда също идва от рекламите. Горчивата истина е, че в рекламите на спирали моделите наистина носят изкуствени мигли, докато гласът зад кадър твърди, че това е дело на великата спирала. Не, не е. Колкото и както и да нанасяте, няма да докарате подобни огромни мигли.

Колкото повече нанасяте, толкова по-добре ще подейства

Ухуу, не, не. Нанасянето на по-голямо количество продукти за кожата ви може да предизвика страхотни проблеми, а не озарено лице. Така, както внимавате колко слагате на косата, така внимавайте и за кожата. Ако не искате, разбира се, да се изпъпчите, обринете, зачервите, подуете и такива едни хубости.

Слънцезащитният фактор във фон дьо тена/пудрата е достатъчен

В повечето такива продукти има фактор 15. Чудесно, но най-добрият вариант да бъдете сигурни в слънцезащитата е директно да мислите за 30. И да нанасяте крем под фон дьо тена.

Ако се бръснете, косъмчетата растат по-дебели

Не, те просто растат под различен ъгъл, което ги прави да изглеждат по-тъмни и дебели.

Не може да бъдете с дързък грим и на очите, и на устните

По принцип това е едно от правилата на грима – и е препоръчително, ако не сте овладели изкуството на грима. Но всички знаем, че правилата са, за да се нарушават – една от най-съблазнителните визии е точно дръзки очи + дръзки устни. Тънкият момент тук е как е направено – трябва да е перфектно, за да не е гротескно.

Косата трябва да се мие през определен период от време

Истината е, че няма окончателно решение по проблема. Някои експерти ще ви кажат да я миете всеки ден, други, че не трябва да я миете по-често от три пъти седмично. Решението е ваше в зависимост от нуждите на косата ви.

Един продукт ще работи еднакво за всички

Не, всяка жена е различна. Различна кожа, коса, нокти. Различен организъм, който си има своите слаби и силни моменти. Ако едно е добро за една жена, то не е непременно добро и за всички останали. И обратното – може и 50 жени да казват, че този шампоан прави обем на иначе сплесканите им коси, но за една той няма да има такъв ефект.

 

Вижте още:

5 beauty стереотипа, в които всички искаме да се впишем

7 абсолютно верни мита за красотата!


 

Коментари към "22 beauty митa, на които не бива да вярваме":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg