4 интересни рецепти за празнични сладки

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Аромат на канела и уют – предстоящите празници са преди всичко за семейството, за споделените моменти на обич и топлина. Затова и с удоволствие се суетим около печката, за да зарадваме близките си с вкусотии, които превръщат празника в още по-приятно изживяване. А кой аромат свързваме с празниците толкова силно, ако не канелата и джинджифила! Предлагаме ви да опитате тези вкусни коледни лакомства!

 

1. Захарни бисквити „Снежинки“

Съставки:

Брашно – 3 чаши

Сол — 1/2 ч. л.

Сода — 1 ч. л.

Масло — 1 чаша

Захар— 1 чаша

Яйца — 2 броя

Ванилов екстракт — 2 ч. л.

Глазура от белтък:

Белтък – от 2 яйца

Лимонов сок – 2 ч.л.

Пудра захар – 3 чаши

Глазура от крем меренге:

Пудра захар – 4 чаши

Крем меренге – 3 с.л.

Бадемов екстракт – ½ ч.л.

Топла вода – ½ чаша

Боя

 

Начин на приготвяне

1.      Пригответе тестото. В отделна купа смесете брашното, солта и содата. Разбийте маслото и захарта до пяна. Добавете яйцата и ваниловия екстракт и разбийте. Изсипете брашнената смес и разбъркайте до получаване на гладко тесто. Разделете тестото на две и завийте всяка половинка с найлон. Оставете в хладилни за час. След това загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте две тави с хартия за печене.

2.       Извадете едната половина от тестото и разстелете на набрашнена повърхност, разточете до дебелина на слоя 0,5-1 см. Изрежете с формичка снежинки и сложете в тавата. Тавата поставете в хладилника за още 15 минути, за да се охлади тестото. Изпечете бисквитите за около 10 минути или докато не придобият златист цвят. Махнете от фурната и оставете да се охладят. Направете същото и с останалата част от тестото.

3.      За глазурата с белтък: разбийте белтъка с лимоновия сок. Добавете пресятата пудра захар и разбърквайте на ниска скорост до получаване на еднородна маса. При необходимост, за да получите нужната консистенция, добавете малко захар или вода. Добавете по желание боя. Тази глазура трябва да се използва веднага, защото при контакт с въздуха се втвърдява.

4.      За глазурата с крем меренге(белтък на прах): разбъркайте захарта и крема меренге. Добавете вода и разбивайте на висока скорост, докато сместа не стане гладка. Добавете боя. Покрийте изпечените бисквити с помощта на силиконова четка и украсете със захарни мъниста. Оставете бисквитите за през нощта, за да изстине глазурата напълно. След това може да ги съхранявате за няколко дни в кутия. Желателно е да ги наредите върху хартия.

 

2. Коледни фигурки: Джинджифилови човечета

Съставки:

Мед — 250 гр.

Захар— 250 гр.

Вода — 200 мл

Брашно— 700 гр.

Канела— 1/4 ч.л.

Настърган джинджифил— 1 ч.л.

Карамфил — 1 щипка

Кардамон – 1 щипка

Сол – 1 щипка

Сода или бакпулвер – 8 гр.

 

Начин на приготвяне:

Сложете меда, захарта и водата в тенджера на огъня. Разбърквайте непрекъснато и гответе на слаб огън, докато не се разтвори захарта. Свалете тенджерата от огъня и оставете сиропа да изстине до стайна температура. В това време пресейте брашното и содата и в тях сипете подправките. Добавете охладения сироп към брашното и разбъркайте с дървена шпатула. Съберете тестото на топка, увийте го плътно с найлон и го оставете в хладилника поне за 3 дни.

Престоялото тесто извадете върху посипана с брашно повърхност и разточете с дебелина 5-7 мм. Нарежете фигурките с помощта на формички за рязане. Наредете фигурките в тава с хартия за печене, намажете ги с вода и изчакайте 10 минути. Това ще помогне на фигурките да запазят формата и размерите си, а не да се свият. Печете ги в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 12-15 минути. Охладените сладки украсете с бяла захарна глазура. Може да ги съхранявате в кутия за 4 до 6 седмици.

 

3. Джинджифилови сладки с глазура

Съставки:

За тестото

Брашно— 175 гр.

Пудра захар - 75 гр.

Настърган джинджифил — 1 ч. л.

Канела на прах— 1 ч. л.

Ванилова захар— 1 ч. л.

Сол — 1 щипка

Сода — 1/4 ч. л.

Масло— 80 гр.

Жълтък— 1

Мед — 2 с. л.

За глазурата

½ белтък

Пудра захар – 110 гр.

 

Начин на приготвяне

Смесете брашното, захарта и подправките. Добавете маслото и меда и направете тесто. Оставете го в хладилник поне за час. След това разточете тестото и изрежете фигурки. Изпечете ги в загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути или докато са готови. Разбийте белтъка до пяна. Сипете половината пудра захар, разбийте добре до пълна гладкост. Сипете и останалата пудра и разбъркайте. Оставете да постои за 10 минути. Сипете я в шприц, или ако нямате такъв, може да я сипете в плик и да отрежете мъничко от единия край. Украсете сладките. Не може да съхранявате дълго глазурата.

 

4. Коледни бисквити с глазура

Съставки:

Масло — 100 гр.

Пудра захар— 100 гр.

Яйце - 1

Брашно— 275 гр.

Ванилов екстракт — 1 ч. л.

За глазурата

½ белтък

Пудра захар – 110 гр.

Готварска боя

 

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 190 градуса. Застелете една тавичка с хартия за печене. Разбийте маслото и захарта в миксер, добавете яйцето и ваниловия екстракт. Добавете брашното и замесете тесто. Разточете тестото на посипана с брашно повърхност до дебелина 1 см. Използвайте формички, за да нарежете бисквитите и ги наредете в тавата върху хартията. Печете за около 8-10 минути или колкото е необходимо. Оставете ги в тавата за 5 минути и след това ги преместете с помощта на решетка.

Разбийте белтъка до пяна. Сипете половината пудра захар, разбийте отново и след това добавете останалата пудра захар. По желание добавете боя. Оставете за 10 минути и след това украсете бисквитите с помощта на шприц.


 

Коментари към "4 интересни рецепти за празнични сладки":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg