4 съвета за отслабване от японския начин на хранене

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Дълголетници, младолики, с фина фигура, здрави, спокойни, работоспособни... Японците определено са народ, който изумява света със здравословното си състояние. А и не само! Но сега ще говори за това, че определено си струва да се запознаем с начина им на хранене. Именно той е една от основните предпоставки за прекрасното състояние на духа и тялото им...

 

Най-големите предимства на японската кухня са, че тя е нискокалорична и наситена с витамини и минерали. В нея преобладават растителните белтъчини, а животинските се набавят от рибните продукти, които заедно с ориза и зеленчуците са 3-те основни компонента на тази кухня.

 

Японският начин на хранене обаче е толкова добър не само заради самите продукти, но и понеже следва няколко основни правила. Ако и вие решите да им се доверите, те могат да подобрят издръжливостта ви, здравето ви и да забавят процесите на стареене в организма ви.

 

Ето и кои са те...

 

Малки порции 

За да не се изкушават да се хранят бързо и в прекалено големи количества, японците сервират малки порции храна.

Това е много хитър и ефективен начин да се поддържа фигурата, затова горещо ви препоръчваме да смените стандартните чинии, в които сервирате, с по-малки. Добре е да намалявайте порциите, които хапвате постепенно. Така в един момент организмът ви ще привикне към двойно по-малко количество.

 

Пресни сезонни продукти

Тези храни съдържат най-голямо количество полезни витамини и минерали. А японците държат да хапват само най-пресните и полезни продукти за сезона. През пролетта те наблягат на млад зелен чай, бамбукови израстъци и сьомга, есента на скумрия и гъби мацутаки...

Разбира се, по нашите ширини трудно ще се намерят гъби мацутаки, например, но идеята е да залагате най-вече на качествените продукти според сезона.

 

Възможно най-свежа храна 

В японската кухня рибата и зеленчуците се приготвят с минимална преработка. Така видът им остава почти непроменен и се създава илюзията, че ястията са сурови.

В този смисъл стремежът да хапвате възможно най-свежи ястия като салати или такива, приготвени на пара, ще се отрази изключително добре не само на фигурата, но и на здравето и красотата ви.

 

Съхраняване на витамините и минералите 

Японците прилагат 10 различни вида нарязване на зеленчуците с цел да запазят максимално витамините и минералите в тях. Предимно те ги режат с остър нож по диагонал и на кръгчета. Също така за тях времето на приготвяне на ястията е от особено значение. Колкото по-бързо са нарязани и сготвени продуктите, толкова по-добре, защото се запазват повече полезни вещества. 

 

Вижте още: 

Зехтин - тайната на здравословното отслабване

Какво да хапвате срещу косопад?


 

Коментари към "4 съвета за отслабване от японския начин на хранене":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg