След тежката зима, идва време за още по-тежката пролетна умора, често пречеща ни да се огледаме в красиво обагрения свят около нас. За да се съвземем след този период и да имаме сили да решаваме задачите от ежедневието си, трябва да подходим с внимание към организма си. Най-доброто лекарство се явява храната. Внимателно подбрана и умерено консумирана, тя ще ни помогне да преборим пролетната умора.
Ето и 5 от храните, които ще воюват заедно с нас срещу нея.
Бобови храни
Помагат за добър тонус.
Бобовите храни – фасул, леща, грах, са задължителни при борба с пролетната умора. Съдържат голямо количество целулоза, която бързо ни кара да се чувстваме сити, обработва се много бавно. Помага и за изхвърлянето на вредните токсини
Зелени салати
Зелените салати и най-вече марулята, са истинска витаминна бомба през пролетта. Те съдържат витамините А, В, С, D, E, много лецитин, соли на калция, фосфора и желязото.
Добре е салатите от тях да се подправят със зехтин, който е в групата на здравословните мазнини.
Шоколад
Любимият ни натурален шоколад също е сред средствата, с които борим пролетната умора. Освен, че е нискокалоричен, съдържа вещество, което повишава настроението.
Редовната консумация на парченце натурален шоколад подпомага снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества.
Плодове
Не трябва да забравяме и редовната консумация на плодове!
Водещи в борбата с пролетната умора са банани, боровинки, цитруси и киви.
Бананите съдържат най-много калий от всички плодове, той подпомага работата на мозъка, сърцето,мускул те и костите.
Цитрусите пък са полезни срещу пролетна умора заради високото си съдържание на витамин С. В това отношение фаворит е лимонът, който в кората си съдържа и естествените антибиотици, наричани фитонциди.
Меса, богати на желязо
Не трябва да забравяме към менюто си да добавим и червени меса, риба и птиче месо – основните източници на желязо. Черният дроб също съдържа високи нива на минерала.
Вижте още:
5+4 нови суперхрани
Как запазваме продуктите свежи