Освен вече отбелязаните нови супер храни, има и още няколко, за които се сещаме колко са полезни, но някак неналожени все още достатъчно.
Тях също можем да наречем нови заради некомерсиализираната им употреба. А и предвид многото ползи за здравето и добрия вкус.
Кокосът
Със сигурност не го чуваме за първи път, но не го ползваме ежедневно.
Има хора, които си прибавят вече по-често кокосово масло, пият кокосова вода и мляко.
А има и кокосов оцет, кокосово брашно, богато на фибри и протеини.
По-леко и пухкаво е, страхотен избор за палачинки.
Глухарче
Глухарчето даже не е нова суперхрана, по-скоропреоткрита, и не широко известна.
Глухарчето много помага за детоксикация на черния дроб и подобрява работата на храносмилателната система. Има високо съдържание на витамините А, С, К, от групата В, както и на калций, желязо, фибри и манган.
Покълнали храни
Покълналите храни имат фантастични ползи за здравето.
Те са богати на витамини, протеини и важни минерали като калий, калций и желязо.
Конопено олио
Оказва се, че конопеното олио дори е по-вкусно и по-здравословно от растителното масло и зехтина.
Притежава деликатен вкус и високи нива на омега-3 мастни киселини.
Подходящо е за салати и сосове. Но не трябва да го загрявате.
Много вкусно се получава с него пестото.
Брюкселско зеле
Най-вече се определя като суперхрана, тъй като подпомага борбата срещу рака. Съдържа големи количества от витамините С и К.
Една порция съдържа около 28 мг калций, 156 микрограма витамин K и 85 милиграма витамин C. А е и с богато съдържание на витамин B6, фибри, калий и желязо.
Вижте още:
За здрава коса и нокти - неподходяши храни
Храни против излишни калории