Ново изследване показва, че пълнозърнестите храни влияят добре за намаляване смъртността при болести на сърдечно-съдовата система.
Това обаче не се отнася за риска от рак, където такава зависимост не се наблюдава.
Учени от факултета по обществено здраве в Харвард са анализирали резултати от наблюдения върху 74 341 жени за периода от 1984 до 2010 и 43 744 мъже от 1986 до 2010. Оказва се, че всички участници в началото на изследването са били в добро здраве, без никакви признаци за рак или сърдечно-съдови заболявания.
Било констатирано обаче, че хранещите се с пълнозърнести храни понижават риска да умрат от сърдечно-съдови заболявания.
Проучването показва още, че 28 грама такива храни дневно намаляват с 5% смъртността от сърдечно-съдови заболявания.