6 здравословни алтернативи на бялото брашно

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Няма значение дали сте чувствителни към глутен или просто се опитвате да се храните по-здравословно, ако сте взели решение да намалите до минимум бялото брашно, а защо не и изцяло да го премахнете, от хранителния си режим, непременно опитайте алтернативи. Да намерите заместител на брашното, който ще ви е по-вкуса и ще ви позволи да задоволявате нуждата от нещо по-тестено, си е абсолютно задължително. Решени ли сте да се храните без брашно, със сигурност ще намерите онези вкусове, които предпочитате, но спокойно може да опитате тези 6 алтернативи на бялото брашно.


Черен боб

Няма да повярвате, че в тези сочни и ужасно вкусни брауните всъщност има брашно от черен боб. Пълен е с протеини и фибри, които подобряват храносмилателния процес.


Нахут

Хумусът е чудесен, но малко хора знаят, че брашното от нахут става и за приготвяне на сладкиши. Пълен е с протеини и фибри, както и с антиоксиданти като витамин С, витамин Е и бета каротин. Нахутът е истински шампион в регулирането на кръвната захар, дълго време ще ви държи сити.


Овесени ядки

Когато ги смелите на фино брашно с помощта на мелачка или блендер, овесените ядки придават интересен вкус на печените тестени вкуснотии, които приготвяте. Но освен това добавят и здравословни ползи – фибри, които намаляват холестерола, много протеини и манган.

 

Бадемово брашнo

Бадемите също лесно може да смелите у дома, за да си приготвите алтернатива на брашното. Богати са на протеини и бедни на въглехидрати, стават на чудесно брашно, с което ще си приготвите любимите мъфини(разбира се, с алтернатива на бялата захар).


Карфиол

Ще се изненадате, но бедният на въглехидрати и богат на витамин К карфиол е чудесен заместител на бялото брашно. Дали ще го използвате за вкусна пица или за супер лесни за приготвяне тортили, няма да се разочаровате.


Пълнозърнесто брашно

Последното ни предложение обаче не става за хора, които имат нужда от сериозна безглутенова диета. Не се подлъгвайте, пълнозърнестото брашно всъщност съдържа глутен. В печивата обаче вкусът му почти не се различава от този на бялото брашно, а някои дори го харесват повече. Съдържа витамини като фолат, рибофлавин, В1, В3 и В5.
 


 

Коментари към "6 здравословни алтернативи на бялото брашно":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg